De wapenindustrie betreft alle industrie in de wereld op het gebied van militaire goederen. We spreken ook wel over de defensie-industrie. Overheden en commerciële bedrijven zijn er mee verbonden. Bij die bedrijven gaat het lang niet altijd om firma’s die alleen maar militair materieel produceren. Veel bedrijven fabriceren ook voor de burgermaatschappij. Boeing is zomaar een voorbeeld.

Door de wapenindustrie wordt niet alleen militair materieel geproduceerd en verkocht. Ook (wetenschappelijk) onderzoek en het ontwikkelen van nieuwe producten zijn er belangrijk. Het gevechtsvliegtuig F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter) had er nooit kunnen komen zonder jarenlange ontwikkeling en onderzoek.
Je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel producten er voortkomen uit de wapenindustrie. Denk daarbij maar eens aan geweren, munitie, voertuigen, vliegtuigen, schepen of raketten. Maar ook kleding, rugzakken, helmen en (nacht)kijkers komen uit deze industrie. Dit zijn dan ook nog maar enkele voorbeelden uit vele.

Wereldwijd wordt er elk jaar een bijna onvoorstelbaar hoog bedrag uitgegeven aan de wapenindustrie. Naar schatting gaat het in totaal om ongeveer 2 biljoen Amerikaanse dollar, oftewel $2,000.000.000.000,- in 2020! Dit is nog een heel grove schatting, omdat van veel landen en gebieden in de wereld de gegevens ontbreken. Duidelijk is wel dat dit enorme bedrag ieder jaar hoger wordt. Zeker als we denken aan de twee grote oorlogen die in 2024 woeden: de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de oorlog tussen Israël en Hamas. Bovendien speelt inflatie een rol. De Verenigde Staten en China zijn de landen die het meeste geld aan de wapenindustrie uitgeven.

Maar de productie en de handel in wapens voltrekt zich niet alleen via de legale weg. Er is ook veel illegaal geproduceerd en verhandeld wapentuig. We zien dit bijvoorbeeld in landen met een instabiele politieke situatie. Daarbij zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan Haïti anno 2024. Maar ook in de wereldwijde (drugs)criminaliteit zijn enorme hoeveelheden illegale wapens en andere (militaire) uitrusting in omloop.

Om de wapenindustrie toch nog enigszins onder controle te houden is er een aantal internationale verdragen gesloten. Voorbeelden zijn de Conventie over Clustermunitie (2010), het nieuwe START-verdrag over strategische kernwapens (2011) en het Verdrag inzake de Wapenhandel (2013).

ook interessant