Dictatuur

dictatorsEen dictatuur is een vorm van een landsbestuur. Eén persoon of een kleine groep heeft het in een dictatuur volledig voor het zeggen. Zo’n groep is soms een politieke partij. Soms is het een junta, een groep van hoge officieren. Soms is het één dictator, die een militair  of een burger kan zijn. Meestal ontstaat een dictatuur na een staatsgreep. Het gebeurt ook wel dat een staatsgreep plaatsvindt na democratische verkiezingen. Zo kwam Adolf Hitler in 1933 aan de macht in Duitsland.

Een dictatuur is het tegenovergestelde van een democratie. Bij een democratie heeft de bevolking invloed op het bestuur. Bij een dictatuur heeft het volk niets te vertellen.

In een dictatuur worden soms van tijd tot tijd toch verkiezingen gehouden. Maar de machthebbers bepalen wie daaraan mogen meedoen. Partijen of mensen die de leiders niet bevallen mogen dat niet. Met de eerlijkheid van die verkiezingen wordt vaak een loopje genomen. Veilig zijn ze ook allerminst. Regelmatig vallen er doden bij de gang naar de stembus.

Propaganda maken is heel belangrijk in een dictatuur. Daarmee wil de leiding het volk beïnvloeden. De machthebber hoopt dat het volk daardoor braaf doet wat hij wil. Een andere mening hebben mag beslist niet. Dat is zelfs gevaarlijk. Je kunt er door in de gevangenis komen. En soms moet je het ook nog met de dood bekopen.

Vaak blijft een dictatuur generaties lang voortbestaan. Dit kan gebeuren als een familielid steeds de leiding overneemt. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Noord-Korea. Daar is de familie Kim al drie generaties aan de macht. In andere landen kan iemand anders uit de partij, die aan de macht is, de leiding overnemen. Dit zien we bijvoorbeeld in China.

Toch heeft een dictatuur niet altijd het eeuwige leven. Er kan weer een democratie voor in de plaats komen. Dat is al meerdere keren gebeurd. Voorbeelden zijn Spanje, Portugal en Griekenland.

ook interessant