grondwetDe grondwet is de basis van alle andere wetten. Het is de wet die in grote lijnen het bestuur van een land bepaalt. In de grondwet staan onder andere de regels waar mensen zich aan moeten houden. De eerste regel in de grondwet is: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.”

De grondwet van Nederland stamt uit 1815. Op 24 augustus van dat jaar ontstond het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In 1848 zijn er belangrijke veranderingen gekomen in de grondwet.
Zo zijn er allerlei democratische grondrechten in opgenomen. Denk hierbij aan de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en vereniging en vergadering. In 1983 komen daar nog sociale grondrechten bij. Voorbeelden zijn bescherming tegen discriminatie en dat de overheid verplicht is werkgelegenheid, bestaanszekerheid en een schoon milieu te bevorderen.

In de Nederlandse grondwet staat verder uitgebreid beschreven hoe de overheid in elkaar zit en hoe de onderdelen werken. Dit omvat bijvoorbeeld het functioneren van de koning, het kabinet en het parlement. Er staat zelfs in de grondwet dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland is.

Zoals elke wet, kan ook de grondwet worden veranderd. Maar voor de grondwet geldt een speciale procedure. De Eerste en Tweede Kamer moeten twee keer over een grondwetswijziging stemmen. De eerste keer gebeurt dit door het zittende parlement. Beide Kamers kunnen het voorstel met een gewone meerderheid van stemmen aannemen. Dan wordt de Tweede Kamer ontbonden en komen er nieuwe verkiezingen. Daarna stemmen de nieuwe Tweede Kamer en de Eerste kamer opnieuw over de grondwetswijziging. Maar nu is er in beide Kamers een tweederde meerderheid nodig.
In de voorgestelde wettekst kan door de oude en de nieuwe Tweede Kamer niets worden veranderd. Na de tweede goedkeuring kan de grondwetswijziging door de koning worden ondertekend en worden verwerkt in de bestaande grondwet.

ook interessant