De Eerste Wereldoorlog is een wereldwijd gewapend conflict dat woedde van 28 juni 1914 tot 11 november 1918. Deze oorlog staat ook wel bekend als de Grote Oorlog.
De Eerste Wereldoorlog ging in het begin tussen twee groepen landen. De ene groep bestond uit de Geallieerden. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland waren de belangrijkste landen in deze groep. De andere groep werd gevormd door de Centralen. Hier waren Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Italië de belangrijkste landen. Later in de oorlog liep Italië over naar de Geallieerden. Ook kwamen er in beide kampen steeds meer landen bij. Maar er bleven ook landen neutraal, en daarmee buiten de oorlog. Nederland was er daar een van.
De Eerste Wereldoorlog is een van de dodelijkste conflicten in de wereld ooit geworden. Kijken we alleen al naar het aantal soldaten dat is omgekomen, dan zijn dit er 9 miljoen. En dat op een totaal van 70 miljoen militairen die aan de strijd meededen. Een van de oorzaken van dit enorme aantal militaire slachtoffers was de opkomst van in de tijd modern technisch oorlogstuig. Maar de gebruikte tactieken waren nog uit de 19e eeuw. Daardoor ontaardde de oorlog op veel plaatsen in een loopgravenoorlog. Bij deze manier van oorlog voeren graven de soldaten aan beide kanten zich lange tijd in. Het front verandert daarom nauwelijks van plaats. Er vallen hierdoor zeer veel doden onder de soldaten. De slag bij Verdun in Frankrijk is een berucht voorbeeld van een loopgravenoorlog.
De Eerste Wereldoorlog is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Al vele jaren waren er overal in Europa sterke nationalistische bewegingen die streefden naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid. De druppel die uiteindelijk de emmer deed overlopen was de moord op Frans Ferdinand. Hij was de beoogde troonopvolger in Oostenrijk-Hongarije, dat toen een groot rijk in Midden-Europa was. Er zijn meer voorbeelden van grote politieke veranderingen die door de Eerste Wereldoorlog plaatsvonden. In Duitsland bijvoorbeeld, moest keizer Wilhelm II het veld ruimen. Hij vluchtte naar het neutrale Nederland. Duitsland werd uiteindelijk een republiek.
Op 11 november 1918 kwam de Eerste Wereldoorlog tot een einde. Dit gebeurde met de ondertekening van het Verdrag van Versailles. De plechtigheid vond plaats in een treinwagon. Niemand vermoedde toen dat dit verdrag in Duitsland veel onvrede zou veroorzaken. Mede daardoor kon Adolf Hitler aan de macht komen en het Derde Rijk stichten. Dit dictatoriale regime begon uiteindelijk in 1939 de Tweede Wereldoorlog.