vredespaleisHet Vredespaleis is een bijzonder gerechtsgebouw. Het opvallende gebouw met zijn markante toren staat in Den Haag. In het Vredespaleis is een aantal organisaties en instanties op het gebied van internationaal recht gehuisvest. Het zijn het Permanente Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Haagsche Academie voor Internationaal Recht, de bibliotheek van het Vredespaleis en de Carnegie Stichting.

Het idee voor wat uiteindelijk het Vredespaleis werd, kwam in het jaar 1900 op bij een Russische en een Amerikaanse diplomaat. Het jaar ervoor was er in Den Haag een internationale vredesconferentie gehouden. De twee diplomaten wisten uiteindelijk een weldoener, Andrew Carnegie, enthousiast te krijgen voor het idee. Om zo’n vredestempel goed te kunnen financieren werd de Carnegie Stichting opgericht. Ook nu nog beheert deze stichting het gebouw en alles wat ermee te maken heeft. Daaronder valt ook de Carnegie-bibliotheek. In 1913 werd het Vredespaleis officieel geopend. Maar toen brak een jaar later de Eerste Wereldoorlog uit.

In de Tweede Wereldoorlog was het Vredespaleis een belangrijke locatie van het Nederlandse verzet. Zo werden er in de toren meerdere verzetskranten gestencild. Verder werd de inboedel van een kerk bewaard in de kelder. Die kerk was door de Duitse bezetter afgebroken omdat ze de plek voor de bouw van de Atlantikwall nodig hadden.

Voor buitenlandse toeristen is het Vredespaleis zeker het bekijken waard. En al helemaal, omdat het sinds 2014 wegens haar belang voor de Europese geschiedenis en cultuur op de lijst van Europees erfgoed prijkt. Bovendien is het goed toeven op het Carnegieplein dat aan het gebouw ligt. Dit geldt des te meer na de nodige aanpassingen die vanaf 2013 zijn gedaan aan het plein. De plek leent zich ook goed voor protestacties tegen misstanden op het gebied van politiek en recht. Die worden er dan ook regelmatig gehouden.

ook interessant