veteranenEen oorlogsveteraan, of oud-strijder, is een oudgediende in het leger. Zo iemand heeft doorgaans (veel) ervaring. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat hij of zij heeft meegedaan aan een militaire missie in oorlogsgebied in het buitenland. Het woord ‘veteraan’ komt van het Latijnse woord ‘vetus’, dat ‘oud’ betekent.

Vaak valt een veteraan na terugkeer in eigen land allerlei eer te beurt voor alle verdiensten in de oorlogssituatie waarin hij heeft gediend. Die eer kan bestaan uit militaire onderscheidingen of erebenoemingen. In Nederland zijn er bovendien koninklijke onderscheidingen die aan veteranen worden toegekend. Een daarvan is de Militaire Willems-Orde. Koning Willem I heeft die in 1815 in het leven geroepen. De onderscheiding wordt alleen toegekend aan burgers en militairen die zich ongewoon dienstbaar hebben gemaakt. Zo reikte koning Willem-Alexander in 2018 de Militaire Willems-Orde 4e Klasse uit aan majoor Roy de Ruiter voor zijn bijzondere verdienste als piloot.

Maar het leven als veteraan gaat lang niet altijd over rozen. Veel veteranen lijden onder psychische problemen door hetgeen ze bij het uitoefenen van hun militaire missie meegemaakt hebben. Daardoor hebben deze veteranen bijvoorbeeld last van een posttraumatisch stresssyndroom (PTTS).
Er zijn ook veteranen die zich niet of onvoldoende gewaardeerd voelen na al hetgeen ze op hun militaire missie in oorlogsgebied hebben verricht. Een voorbeeld zijn de veteranen die in 1995 deelnamen aan de VN-missie in Srebrenica in voormalig Joegoslavië. Mede daarom wordt sinds 2005 in ons land de Nederlandse Veteranendag gehouden. Die was sinds 2005 op 29 juni, de geboortedag van prins Bernhard. Vanaf 2009 is de Nederlandse Veteranendag op de laatste zaterdag van juni.
Op 11 november is het in de Verenigde Staten Veterans Day. Er is voor deze datum gekozen, omdat op die dag in 1918 de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam. Op de Nederlandse Veteranendag worden alle veteranen geëerd, ook de overledenen. Op Veterans Day worden alleen de nog in leven zijnde veteranen geëerd.

ook interessant