koreaoorlogDe Koreaanse Oorlog, ook Koreaoorlog genoemd, woedde tussen 1950 en 1953. Het gewapende conflict ging tussen het communistische Noord-Korea en het kapitalistische, prowesterse Zuid-Korea. Noord-Korea werd militair geholpen door de Volksrepubliek China, die sinds 1949 bestond en communistisch was. Een andere belangrijke bondgenoot van Noord-Korea was de Sovjet-Unie. Meerdere landen, ook Nederland, stuurden militairen naar Zuid-Korea. De leiding was in handen van de Verenigde Staten. Zuid-Korea werd ook gesteund door de Verenigde Naties.

De reden voor het uitbreken van de Koreaoorlog was de splitsing van wat tot 1910 het Keizerrijk Korea was. In dat jaar had het Japanse Keizerrijk Korea geannexeerd, je zou kunnen zeggen ingepikt. Nadat Japan er moest vertrekken als verliezer van WO II in Azië werd Korea in tweeën gesplitst.
Er kwam een communistisch Noord-Korea en een kapitalistisch Zuid-Korea. De scheiding van de twee Korea’s lag op 38 graden noorderbreedte. De Sovjet-Unie bezette het noordelijke deel, de Verenigde Staten het zuidelijke. Beide delen van Korea gingen zichzelf al snel zien als apart land. Een samengaan van Noord- en Zuid-Korea was al snel ondenkbaar. Toch wilden ze allebei weer één land worden. Maar dan wel volgens hun eigen politieke en economische systeem. Nadat het al een tijd rommelde aan de grens tussen noord en zuid begon Noord-Korea in 1950 een invasie in Zuid-Korea, waarmee de oorlog een feit was.

De oorlog eindigde in juni 1953. Niet met een vredesverdrag en een hereniging. Er werd alleen maar een wapenstilstand (staakt-het-vuren) gesloten, en daar is het sindsdien bij gebleven. Daarom is er formeel nog altijd een oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea. Een neutraal stukje niemandsland zonder militairen tussen de twee Korea’s zou de kans op een nieuwe gewapende strijd moeten verkleinen. De ontstane situatie op het Koreaanse schiereiland werd een belangrijk onderdeel in de Koude Oorlog.

Ook nu is de verhouding tussen Noord-Korea en Zuid-Korea nog zeer gespannen. Van tijd tot tijd zijn er zelfs militaire incidenten tussen de twee landen. Toch wil vooral Zuid-Korea uiteindelijk weer samengaan met Noord-Korea. In het Zuid-Koreaanse kabinet is er zelfs een Minister van Eenwording.

ook interessant