klimaatneutraalKlimaatneutraal is een term waarmee bedrijven of mensen kunnen aanduiden dat datgene wat ze doen geen invloed heeft op het klimaat. Anders gezegd, dat zij door hun activiteiten niet bijdragen aan de klimaatverandering. Het komt ook voor dat een bedrijf weliswaar broeikasgas uitstoot, maar dit op een of andere manier weer compenseert. Dit wordt klimaatcompensatie of CO2-compensatie genoemd.

Er zijn allerlei voorbeelden van klimaatneutraal produceren. Dat zien we in de eerste plaats bij de opwekking van stroom. Opwekken van elektriciteit door een kolen- of gasgestookte centrale is niet klimaatneutraal; er komt daarbij veel CO2 in de atmosfeer. Stroomopwekking met waterkracht, wind of zonnewarmte brengt geen CO2 in de lucht en is zodoende bijna klimaatneutraal. Alleen bij de productie van zonnepanelen en windmolens komt er nog wel CO2 in de atmosfeer. Over kernenergie als een manier om klimaatneutraal energie op te wekken zijn de meningen verdeeld. Er zijn mensen, groepen en politici die kernenergie klimaatneutraal vinden en daarom deze vorm van stroomopwekking willen bevorderen. Een centrale op kernenergie stoot immers geen broeikasgassen uit. Maar veel anderen vinden kernenergie een slecht idee. Kerncentrales produceren radioactief afval, dat ondergronds moet worden opgeslagen. Het duurt duizenden jaren voordat de radioactiviteit uit het kernafval is verdwenen. Bovendien duurt de bouw van een kernenergiecentrale erg lang en is die enorm kostbaar.

Er is nog een manier waarop allerlei bedrijven zeggen klimaatneutraal te zijn. Ze stoten met hun activiteiten weliswaar broeikasgassen uit, maar stellen als tegenprestatie flinke geldbedragen ter beschikking. Met dit geld zouden dan overal ter wereld grote aantallen bomen moeten worden geplant. Die bomen vangen dan CO2 op uit de lucht. Trek je de CO2-opname van de bomen af van de CO2 die bijvoorbeeld vliegtuigen uitstoten, dan kom je uit op nul, zo is de redenering. Probleem is alleen dat het jaren duurt voordat de bomen flink wat CO2 gaan opnemen. Toch vinden zulke bedrijven zelf dat ze klimaatneutraal werken.

Er zijn nog veel meer bedrijven die er prat op gaan klimaatneutraal te zijn. In Nederland zie je dat bijvoorbeeld bij bedrijven die pakketten bezorgen. Je hebt vast weleens een e-mail gezien van een postbedrijf met onder andere de tekst: ‘Wij bezorgen je pakket klimaatneutraal’.

ook interessant