zureregenZure regen is regenwater dat sterk vervuild is met allerlei erin opgeloste chemische stoffen. Vooral in de jaren ‘80 van de vorige eeuw was er veel aandacht in de nieuwsmedia voor de zure regen. Ook de politiek hield er zich volop mee bezig.

Zure regen wordt veroorzaakt door allerlei gassen en chemische stoffen die in de lucht komen door menselijke activiteit. Het verkeer (uitlaatgassen), de landbouw (mest) en de scheepvaart (stookolie) zijn belangrijke oorzaken van het ontstaan van zure regen. Stoffen en gassen die bij dit alles vrijkomen, vermengen zich met regenwater. Daarbij treden er ook chemische reacties op, waardoor in de wolken weer andere, zure, stoffen in de waterdamp ontstaan. Die stoffen zitten er nog steeds in, als de regen uit die wolken op de bodem neerkomt.

De gevolgen van zure regen kunnen ernstig zijn. Een voorbeeld is het afsterven van naaldbomen, zoals op de foto te zien is. Een ander voorbeeld is kalksteen dat door zure regen is aangetast. Daardoor kunnen bijvoorbeeld monumentale gebouwen, die (deels) van kalksteen zijn, ernstig beschadigd raken. Ook water in bijvoorbeeld vijvers kan door de erin gevallen regen te zuur worden. Als gevolg hiervan sterven dieren, vooral vissen, die in dat water leven.

Elektriciteitscentrales op kolen en olieraffinaderijen zijn al net zulke veroorzakers van zure regen. Bij dergelijke installaties zijn nu veel maatregelen genomen. Daardoor stoten die veel minder stoffen uit die zure regen kunnen veroorzaken. In auto’s zit tegenwoordig een katalysator. Die zorgt dat er bijna de helft minder veroorzakers van zure regen worden uitgestoten. In sectoren als de intensieve veeteelt is ook veel gedaan om het ontstaan van zure regen te verminderen. Die maatregelen hebben al effect. Zo zijn bepaalde soorten korstmossen weer teruggekomen in de bossen. Die waren door zure regen bijna helemaal verdwenen. Toch moet er nog veel gebeuren om zure regen echt kwijt te raken. Ons land heeft nog steeds veel stoffen in de lucht die zure regen kunnen vormen. Zelfs meer dan in de rest van Europa.

ook interessant