De Afrikaanse Unie (AU) is een internationale organisatie. In deze organisatie werken 55 Afrikaanse landen samen. De gebieden waarop wordt samengewerkt zijn politiek, economie, vrede, veiligheid, mensenrechten, ontwikkeling en democratie. De Afrikaanse Unie wordt wel gezien als een tegenhanger van de Europese Unie.
Tot 2002 heette de organisatie formeel Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE). Nadat in dat jaar nieuwe statuten in werking traden, kreeg de organisatie zijn huidige naam.
De lidstaten van de Afrikaanse Unie hebben volgens een schatting uit 2020 ongeveer 1.321 miljoen inwoners. De lidstaten beslaan samen een oppervlakte van bijna 30 miljoen vierkante kilometer.
Het hoofdkantoor staat in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Het Pan-Afrikaans Parlement vormt de volksvertegenwoordiging. Het vergadert in Midrand, Zuid-Afrika. Het heeft een raadgevende functie. De eerste vergadering was op 16 september 2004.
De Afrikaanse Unie bemiddelt regelmatig bij conflicten op het Afrikaanse continent. De organisatie speelt in meerdere onrusthaarden een belangrijke rol om in het gebied waar het rommelt een VN-vredesmacht te stationeren. Een voorbeeld is Darfur in Soedan. De AU is verder actief op het gebied van vrouwenrechten. In het Protocol van Maputo erkent de organisatie de emancipatie, de rechten en de vrijheden van Afrikaanse vrouwen.
De Afrikaanse Unie heeft 18 organen die samen alle taken uitvoeren. Voorbeelden zijn: de Vergadering (dit is het belangrijkste orgaan), de Uitvoerende Raad, de Raad voor Vrede en Veiligheid, de Economische, Sociale en Culturele Raad en het Afrikaans Hof voor de Mensenrechten.