europeesparlementHet Europees Parlement is een belangrijk orgaan van de Europese Unie. Het is de volksvertegenwoordiging van alle EU-inwoners. De naam wordt ook wel afgekort tot EP.

De vergaderingen zijn afwisselend in de Belgische hoofdstad Brussel en het Franse Straatsburg.
Elke maand zijn er twee verhuizingen. Eerst van Brussel naar Straatsburg, vier dagen later terug van Straatsburg naar Brussel. Elke wisseling van vergaderplaats brengt een gigantische operatie met zich mee. Immers, alle parlementsleden, tolken, ambtenaren en ander personeel verhuizen iedere keer mee. Net als grote aantallen documenten en dossiers die bij de vergaderingen nodig zijn.
Zo’n verhuizing kost enorm veel geld. Daarom gaan er regelmatig stemmen op om vergaderingen van het Europees Parlement op één vaste plaats te houden.

Het Europees Parlement telt 705 leden. Maar de voorzitter mag niet stemmen. Dus zijn er 704 parlementariërs die aan stemmingen mee mogen doen. De 705 leden van het EP zijn verdeeld in fracties van verschillende politieke kleur. Zo zijn er christendemocraten, sociaaldemocraten, groenen en liberalen. Elk EU-land is in het EP vertegenwoordigd. Hoeveel parlementsleden elk EU-land mag leveren hangt af van het aantal inwoners van het land. Nederland telt 29 Europese Parlementariërs.

Tot in 1979 werden de leden van het Europees Parlement aangewezen door het nationale parlement van elk EU-land. Vanaf dat jaar zijn er elke 5 jaar verkiezingen in alle EU-landen. Daarin kunnen alle kiesgerechtigden rechtstreeks nieuwe leden voor het Europees Parlement kiezen. Er kan alleen op kandidaten uit het eigen land worden gestemd.

Het Europees Parlement heeft veel taken. De belangrijkste is het bespreken van voorstellen voor bijvoorbeeld wetten door de Europese Commissie. In die voorstellen mag het EP veranderingen aanbrengen. Vervolgens kan een voorstel worden goed- of afgekeurd. Het EP kan niet zelf voorstellen voor nieuwe wetten indienen. Wel kan het parlement met resoluties, oproepen, de Europese Commissie vragen om bepaalde wetsvoorstellen te doen. Verder oordeelt het EP over kandidaten voor de Europese Commissie. Zonder goedkeuring door het parlement kunnen die niet worden benoemd.

ook interessant