arabischeligaDe Arabische Liga is een internationale organisatie. Hierin werken 22, vooral Arabische landen samen. De organisatie is in 1945 opgericht. Het hoofdkantoor staat in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Toen de Arabische Liga werd opgericht, waren 6 landen lid. Niet veel later trad het toenmalige Noord-Jemen als zevende lid toe.

Het oorspronkelijke doel was om samen te werken op politiek, economisch en sociaal gebied. Bovendien bemiddelde de organisatie bij conflicten. Dat kon zijn tussen leden onderling of tussen leden en niet-leden van de Liga. Met name van Israël moest – en moet - men binnen de Liga niets hebben. Eerst wilden de Arabische landen voorkomen dat Israël werd gesticht. Later werd bestrijding van de Joodse Staat zelfs een van de doelen. Aan de andere kant deed de organisatie veel om kinderen in haar lidstaten onderwijs te bieden. Veel mensen konden daar niet lezen en schrijven.

Tegenwoordig zijn de doelen onder meer het verbeteren van de relaties tussen Arabische landen en zorgen voor hun onafhankelijkheid. De hulp bij het organiseren van militaire operaties, ter verdediging van de lidstaten, hoorde daar bij. Vlak na de Tweede Wereldoorlog hadden veel Arabische landen nog een Britse of Franse koloniale status.

Het aantal leden van de Arabische Liga is niet altijd 22. Soms wordt een lid voor een tijdje geschorst. Dit overkwam Egypte, omdat het land vrede met Israël had gesloten. Het hoofdkantoor werd zelfs van Caïro naar de Tunesische hoofdstad Tunis verplaatst. Nadat Egypte weer lid was, kwam het hoofdkantoor terug naar Caïro. Syrië werd er een tijdje uitgegooid omdat er een grote opstand en een burgeroorlog plaatsvond. Veel Syriërs wilden president Assad weg hebben. Maar uiteindelijk werd het land toch weer toegelaten als lid.

ook interessant