aseanDe ASEAN is een internationale organisatie. Tien landen in het zuidoosten van Azië werken er in samen. De letters staan voor Association of Southeast Asian Nations, in het Nederlands: Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties. Het doel van de ASEAN is het bevorderen van samenwerking op cultureel, economisch en politiek gebied.

De ASEAN is opgericht op 8 augustus 1967. De Filippijnen, Indonesië Singapore, Maleisië en Thailand ondertekenden op die dag de Bangkok-verklaring. Maar voordat het zo ver kon komen, moesten er nogal wat obstakels uit de weg worden geruimd. Zo lagen Maleisië en de Filippijnen met elkaar overhoop over het noorden van Borneo. Dit gebied was een voormalige Britse kolonie. Indonesië ging er zich ook mee bemoeien. Er kwam zelfs oorlog over tussen Maleisië en Indonesië, de Konfrontasi. Verder was er de vrees van meerdere Zuidoost-Aziatische landen voor te veel invloed van het communisme. Pas nadat die problemen uit de wereld waren, kon de ASEAN worden opgericht.
De al genoemde angst voor te grote communistische invloed in dit deel van de wereld werkte die oprichting in de hand.

In de beginjaren waren vijf landen lid. In de jaren 1980 kwam daar nog een aantal landen bij. Dit waren Birma (nu Myanmar), Brunei, Cambodja, Laos en Vietnam. Maar voor het zo ver was, vonden er nog heel wat militaire conflicten en staatsgrepen plaats, zoals in Cambodja.

In de loop van de jaren die volgden kwam de nadruk steeds meer te liggen op economische samenwerking tussen de lidstaten. De organisatie werd steeds meer ingedeeld naar het idee van de Europese Unie (EU). Er werd zelfs voorzien in een organisatie die waakt over mensenrechten. In 2016 woonden er in de lidstaten van de ASEAN samen 625 miljoen mensen. Dat waren er meer dan in de hele EU.

ook interessant