Les: Biodiversiteit - aanpassen of wegwezen

biodiversiteit

22 mei is de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Deze dag werd in 1992 door de Verenigde Naties in 1992 uitgeroepen ter ondersteuning van het Verdrag van de Biodiversiteit. Nederland heeft dit verdrag ondertekend en zich daarmee verplicht alle voorkomende dier- en plantsoorten –van gewone tot zeldzame- te beschermen. 
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat doe je bijvoorbeeld als een zo op het oog onbetekenend maar zeldzaam diertje of plantje de aanleg van een bedrijventerrein of een huizencomplex in de weg staat? Moet de soort dan maar verdwijnen of kunnen we ons land zo inrichten dat er ook ruimte is voor de biodiversiteit ?

Gelukkig is de natuur is flexibel: de inrichting van het Nederlandse landschap naar menselijke maatstaf en behoefte levert ook nieuwe mogelijkheden voor dier- en plantsoorten op. We zullen zien dat bijvoorbeeld de stad een rijke biodiversiteit kent. En de Oostvaardersplassen zijn een voorbeeld hoe de natuur de ‘per ongelukke' kans om zich te ontplooien, groots benut.

Daarbij is het niet onbelangrijk dat de gemiddelde Nederlander de natuur waardeert. Wellicht niet zozeer om de biodiversiteit behouden, maar zeker om er in te recreëren. Met een beetje goede wil en slimme planning is het één best met het ander te combineren.

'Aanpassen of wegwezen' is bedoeld voor leerlingen in groep 7 en 8 en kan worden gebruikt bij de vakken: 

  • Nederlandse taal 
  • Aardrijkskunde
  • Milieu
  • Gezond en redzaam gedrag

Download de lesbrief

Meer informatie op internet:

vorige