De bevrijding van Nederland


Tussen 17 en 26 september 1944 voerden de Geallieerden in de zone van Eindhoven naar Arnhem een operatie uit genaamd ‘Market Garden’. De bedoeling was om bij Arnhem de Rijn over te steken en vanuit Arnhem Duitsland binnen te trekken richting Berlijn. Van dat laatste kwam niets terecht omdat het de Geallieerden niet lukte ten noorden van de Rijn voet aan de grond te zetten, waardoor Arnhem en omgeving in Duitse handen bleef.

Pas in februari 1945 lukte het de Geallieerden wel om Arnhem en omgeving te veroveren. Van daaruit en vanuit Nijmegen trokken ze het midden en noorden van Nederland in en daarna Duitsland in.

De John Frostbrug in ArnhemDe John Frostbrug is vernoemd naar de Engelse luitenant-kolonel John Dutton Frost. In de Tweede Wereldoorlog speelde de brug een belangrijke hoofdrol vanwege de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen in september 1944, als onderdeel van Operatie Market Garden. De brug is een pelgrimsoord geworden voor veteranen, nabestaanden en andere belangstellenden aangaande de Slag om Arnhem.

 

verwante lessen

Login Form