Vrijwel overal in Nederland staan monumenten die herinneren aan de Duitse bezetting van Nederland (1940-1945) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elk van die monumenten vertelt er zijn eigen verhaal over. Het verhaal kan bijvoorbeeld gaan over een verzetsman die is opgepakt, over gevechten die in de gemeente hebben plaatsgevonden aan het begin of het einde van de bezettingstijd of over een groep mensen die slachtoffer is geworden van vervolging door het nazibewind.
Nationaal Monument op de Dam
Omdat deze monumenten meestal in de open lucht staan, worden ze aangetast en gaan ze uiteindelijk verloren. Om dat te voorkomen, zetten mensen zich in om ze te onderhouden en te repareren als ze schade hebben opgelopen. Die mensen vinden het belangrijk dat deze monumenten ook in de komende jaren de herinneringen aan de bezettingstijd in stand helpen houden. Zo kunnen toekomstige generaties kennis nemen van deze tijd en er lessen uit trekken voor de tijd waarin ze leven.
Vind ook jij het belangrijk dat oorlogsmonumenten worden onderhouden om ze in stand te houden? Of vind je het niet meer belangrijk omdat er eindelijk eens een streep onder dit stuk nationale geschiedenis moet worden gezet en dat monumenten die hieraan herinneren er dus niet meer toe doen? Daar ga je over nadenken en er je mening over geven.