Voedsel voor iedereen - bron: wat eten we in 2050?

 
In 2019 werd in het wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam de tentoonstelling ‘Voedsel van Morgen’ gehouden om te laten zien wat we misschien zullen eten in 2050.

Nu zijn we sterk gehecht aan het beeld van de boer die voor ons voedsel zorgt. Maar in 2050, als we negen miljard monden zullen moeten voeden is dat ideaalbeeld verleden tijd. Hoe komen we tegen die tijd dan aan ons dagelijks eten? Dat laat de tentoonstelling zien. Zo is er veel aandacht voor kweekvlees als mogelijk onderdeel van ons dagelijks menu in 2050.

De tentoonstelling laat twee andere voorbeelden zien van wat de toekomst ons aan dagelijks eten kan brengen.

Pil als lunch
Curator Tanja Koning van het museum had tijdens de drukke periode van het opzetten van de tentoonstelling best wel zo’n 'voedselpil' gewild, gewoon omdat het innemen ervan minder tijd kost dan het nuttigen van een gewone maaltijd. "Toen ik zo druk aan het werk was en even wilde doorpakken”, zegt ze, ”had ik best wel een pil of shake kunnen gebruiken." Koning gelooft niet dat iedereen in de toekomst aan de pillen zit in plaats van aan vast voedsel, maar het kán wel.

Een interessante vraag is volgens haar hoe de menselijke soort zich dan gaat ontwikkelen, als we geen voedsel meer eten. "Want waar hebben we dan eigenlijk nog darmen voor nodig? En wat betekent het voor onze wangen en gezicht als we niet meer iedere dag hoeven te kauwen?" 

Het is volgens Koning vooral de bedoeling dat mensen op een laagdrempelige manier zien welke (nieuwe) alternatieven er zijn. Wat belandt er wél en niet op ons bord? 

Algen voor avondeten
Eén van de duurzame alternatieven voor datgene wat we nu eten, zijn algen. René Wijffels is hoogleraar Algenbiotechnologie aan de Universiteit van Wageningen. Hij ziet dat steeds minder mensen dierlijke eiwitten willen eten en in plaats daarvan veganistisch gaan eten. Dat kan door algen te eten, omdat die volgens Wijffels veel eiwitten en goede vetten bevatten. Algen zijn om die reden een uitstekend duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld vlees en zuivel. "Het traditionele stukje vlees met aardappelen en groente” zegt hij, “zal verdwijnen." 

zeewierbeignetsZeewierbeignets uit Uruguay

Wijffels ontwikkelde eerder brood met daarin algen verwerkt. Daar waren mensen  enthousiast en positief over. Hij gelooft dat we nieuwe soorten van voedsel moeten omarmen. Je moet volgens Wijffels uitleggen wat algen zouden kunnen betekenen voor de toekomst van onze planeet. Een verhaal over duurzaamheid kan bijdragen aan hoe mensen hun eetgedrag wijzigen. "We zullen hier toch nieuwe gedachtes over moeten ontwikkelen," licht hij toe.

Naar: ‘Voedsel in 2050: van technologie naar bord’ op https://www.nporadio1.nl/wetenschap-techniek/17553-voedsel-in-2050-van-technologie-naar-ons-bord.

 

verwante lessen

Login Form