Water, bron van conflicten

 

Op aarde is water in overvloed. Het grootste deel van het aardoppervlak is ermee bedekt. Maar slechts tussen 1 en 3% van al dat water is zoet en dus drinkbaar. Van dat drinkbare water is maar 3% makkelijk winbaar; de rest is moeilijk bereikbaar. Het makkelijk winbare drinkbare water is ook nog ongelijk verdeeld over de wereld. Canada bijvoorbeeld heeft er veel van, de Sahara weinig.

Dan zijn er plekken waar makkelijk bereikbaar drinkbaar water gedeeld moet worden tussen landen en volken. Het gaat om stroomgebieden van rivieren, gebieden waaruit het water, dat als neerslag valt en smeltwater van gletsjers door een rivier en zijn zijrivieren wordt afgevoerd. Zo ligt het stroomgebied van de Ganges voor een groot deel in India en Bangladesh.

kaart ganges

Beide landen moeten dus maar zien hoe ze het water uit de Ganges eerlijk onder elkaar verdelen. Daarover zijn beide landen geregeld met elkaar in conflict geweest. Dan moesten de Verenigde Naties bemiddelen om zo’n conflict bij te helpen leggen.

Wil je weten hoe het conflict over water dat in de inleiding is genoemd, is aangepakt, raadpleeg de tekst ‘Sharing the water of the Ganges’ op https://en.wikipedia.org/wiki/Sharing_the_water_of_the_Ganges.

 

verwante lessen

Login Form