Landmijnen en een 18e ontwikkelingsdoel


Het verschil in welvaart tussen rijke en ontwikkelingslanden is groot. Ook binnenin landen is de welvaart ongelijk verdeeld. Bovendien kampt de wereld met oorlog, milieuvervuiling, de kwalijke gevolgen die nu al merkbare opwarming van de aarde en natuurrampen

Om al deze probleem het hoofd te bieden en ervoor te zorgen dat ook in de toekomst mensen wereldwijd in goede gezondheid en welvaar te leven in een gezond milieu, hebben de Verenigde Naties in 2015 een lijst van zeventien doelen opgesteld die in 2030 moeten zijn gehaald. Dat zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

duurzameontwikkelingsdoelen

Er is een hinderpaal bij het halen van een aantal van die doelen waar meerdere  ontwikkelingslanden mee kampen. In die landen heeft er een oorlog plaatsgehad of is er nog een oorlog aan de gang. Als gevolg hiervan zijn er gebieden in die landen die bezaaid zijn met landmijnen en niet-ontplofte munitie. Die maken jaarlijks veel slachtoffers. Dat blijft uit cijfers die de Internationale Campagne tegen Landmijnen  ICBL bekendmaakt. Die cijfers zijn te vinden in het rapport Landmine & Cluster Munition Monitor dat het ICBL elk jaar laat verschijnen.

 

verwante lessen

Login Form