Vluchtelingen

 

Het zal je maar overkomen. Je moet ineens weg met je familie. Het is te gevaarlijk om nog langer in je vertrouwde omgeving te blijven. Of er is niets meer over van je woning, omdat er iets vreselijks is gebeurd. Je kunt alleen nog maar dingen bij elkaar zoeken die je beslist wil meenemen. Niemand kan je vertellen wanneer je weer terug kunt naar je vertrouwde woonplek.

Zoiets overkwam vanaf 2011 bijvoorbeeld miljoenen mensen in Syrië. Sindsdien zitten ze in Libanon, Turkije of een land in de Europese Unie, zoals Griekenland. Terug naar hun plek van herkomst kunnen ze nog niet. Dat is nog te gevaarlijk. Ze wonen in kampen dicht op elkaar, in tenten of barakken. Of het overkwam mensen uit Oekraïne, toen Rusland hun land binnenviel. Ze ontvluchtten de bombardementen en werden verspreid over heel Europa.

vluchtelingenkampVluchtelingen uit Syrië in een vluchtelngenkamp

Mensen die ergens anders een veilig heenkomen zoeken, noemen we vluchtelingen als ze naar een ander land trekken. Mensen die in grote haast ergens anders in hun eigen land een veilig heenkomen zoeken, noemen we ontheemden.

 

verwante lessen

Login Form