Afzien van eten - bron: vegetariërs en veganisten

 
Vegetariërs zijn mensen die geen vlees eten, maar die wel melk, kaas, eieren en/of andere eetbare producten van dieren gebruiken. Veganisten eten nooit vlees, en ook geen andere eetbare producten van dieren.

Deze mensen doen aan vegetarisme of aan veganisme omdat:

  • ze willen bijdragen aan een betere verdeling van voedsel en schoon water over de wereld. Voor één kilo vlees is tien kilo plantaardig veevoer nodig. Ook is er veel water nodig om de akkers te bevloeien waar gewassen op worden geteeld voor veevoer. En het vee moet zelf ook nog kunnen drinken. Naarmate meer mensen minder vlees eten, blijft er voor iedereen meer voedsel over en ook meer schoon water.
  • ze willen helpen voorkomen dat tropische regenwouden en andere natuurgebieden plaatsmaken voor weiden voor het houden van vee en akkers waar gewassen op worden geteeld waar vee van moet eten.
  • ze daarmee willen opkomen voor boerderijdieren. Om vlees te produceren, houden sommige veehouders hun pluimvee of andere dieren in stallen waar de dieren dicht opeengepakt hun dagen doorbrengen en nooit naar buiten mogen. Dat vinden vegetariërs en veganisten een vreselijke misstand. Helemaal vreselijk vinden ze het dat hoe deze dieren uiteindelijk in een slachthuis aan hun einde komen.
    vegetariers
  • ze de vervuiling van bodem, water en lucht willen beperken. Kunstmest, die over de akkers en weiden wordt verspreid, spoelt daar ook vanaf en komt zo in het grondwater terecht. De bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden, komen ook buiten de akkers terecht en doden vooral veel nuttige insecten. Veeteeltbedrijven stoten veel fijnstof uit. Fijnstof bestaat uit uiterst kleine stofkorreltjes. Het is niet alleen slecht voor je longen, maar maakt mensen ook kwetsbaarder voor gevaarlijke ziekten als Q-koorts. Juist op plekken waar veel grote veeteeltbedrijven bij elkaar staan, sterven veel mensen aan Q-koorts.

 

verwante lessen

Login Form