Werken in het buitenland

 

Stel, je moeder krijgt een baan aangeboden in het buitenland. Je vader vindt het een prima idee om te verkassen.

werkeninbuitenland

Je moet dus binnenkort weg uit je vertrouwde wijk of dorp. Je moeder heeft de keus uit drie plekken:

* Fortaleza, een stad in Brazilië.

* Vryburg, een stad in Zuid-Afrika.

* Wuhan, een stad in China.

Jij mag meebeslissen!

Om een keuze te maken, moet je die plaatsen eerst leren kennen. En natuurlijk wil je weten wat daar allemaal te doen is, te beleven en te genieten.

 


 

opdrachtMaak kennis met deze drie steden. Kies er een uit waar je wilt wonen en leg uit waarom je juist in die stad wil wonen.

 werkinuitvoeringeenuurVoor deze opdracht krijg je 1 lesuur de tijd. De opdracht in deze les doe je samen met twee klasgenoten. 

Bekijk samen met je juf of meester de drie steden met Google Earth. Je kan dat ook zelf doen met je smartphone. Misschien vind je op die manier al plekken in die steden waar je graag naartoe zou willen gaan. Als je al leuke plekken vindt, schrijf ze dan alvast op.

Daarna deelt je juf of meester de klas in groepen van drie in.

Dan aan de slag:

 1. Ga samen na naar welke vijf soorten plekken je het liefst gaat in je woonplaats. Schrijf die soorten plekken op. Denk bijvoorbeeld aan een park, een bioscoop, een restaurant of een bibliotheek.
 2. Spreek met je groepsgenoten af wie de tekst leest over Fortaleza, over Vryburg en over Wuhan.
 3. Lees ook de tekst ‘Wat doen de VN?’.
 4. Schrijf bij de stad waarover je leest vijf soorten plekken op waar je graag naartoe gaat. Het mogen ook plekken zijn die niet in de stad zelf liggen, maar vlak erbuiten.
 5. Vergelijk die lijst van plekken met de lijst die je bij 1 gemaakt hebt. Kies met je groepsgenoten de stad uit waar je wil gaan wonen.
  Schrijf samen een opstel van hooguit een A4-tje. Leg hierin uit waarom jullie voor die stad hebben gekozen.
 6. Laat jullie opstel aan jullie juf of meester lezen.

 Fortaleza ligt in het noordoosten van Brazilië. Het heeft ruim 2½ miljoen inwoners, dus meer dan Amsterdam en Rotterdam samen. Het ligt aan zee en heeft een zeehaven. Het is ook een handelsstad. Jaarlijks komen er veel toeristen naartoe.

Fortaleza is begin 16e eeuw door Portugese kolonisten gesticht. Toch is er een beroemd fort te vinden dat door Nederlandse kolonisten is gebouwd. Dat hebben ze gedaan nadat ze in 1649 de stad op de Portugezen hadden veroverd. De Nederlanders noemden de stad Fort Schoonenborgh. In 1654 heroverden de Portugezen de stad.

Eind 19e eeuw liet het stadsbestuur brede boulevards aanleggen zodat Fortaleza op Parijs ging lijken. Van deze boulevards is weinig meer over. Wel zijn er in de wijk Dragão do Mar nog enkele gebouwen uit die tijd te zien.

Verder kun je een bezoek brengen aan het Ceará-museum in het Senador Alencar Paleis. Het museum vertelt de geschiedenis van de stad en de streek waar het in ligt. Ten slotte kun je daar een fraaie kathedraal en diverse andere kerken vinden en de vuurtoren van Mucuripe bezoeken.

fortaleza

Hou je van Braziliaanse muziek? Ga dan eens naar het cultureel centrum Dragão do Mar. Daar treden geregeld Braziliaanse artiesten op. Ook in allerlei bars en clubs treden soms Braziliaanse muzikanten op.

Ook liefhebbers van voetbal komen in Fortaleza aan hun trekken. De stad heeft een voetbalclub met de naam van de stad die in de hoogste divisie van Brazilië zijn wedstrijden speelt.

Wil je op je gemak een stadswandeling maken, dan kun je naar de Avenida Beira Mar, een lange boulevard die door het centrum loopt.

Vlakbij Fortaleza liggen brede witte stranden. Je kunt daar alles doen wat je op een Nederlands strand kunt doen, zonnen, pootjebaden, zwemmen, windsurfen, beachvolleyballen (een populaire sport in Fortaleza), noem maar op. Je kunt dit alles het hele jaar doen want het is het hele jaar door warm en meestal ook zonnig. Achter het strand liggen hoge zandduinen en steile klippen. Vanaf de Ponte dos Ingleses-pier kun je dolfijnen zien zwemmen.

Achter het strand kun je eten in vele restaurants. Je kunt allerlei dingen eten die in Nederland niet bekend zijn, gebakken bananen bijvoorbeeld of feijoada, een gerecht met bonenpuree, gezouten varkensvlees en ossentong. En omdat Fortaleza aan zee ligt, kun je ook allerlei visgerechten eten in visrestaurants bij het strand.

 Vryburg is een gemeente in de provincie North-West in Zuid-Afrika. Het heeft ruim 20.000 inwoners. Die wonen niet dicht op elkaar, omdat de hele stad een oppervlak heeft van 64,24 km2. In de stad wonen drie bevolkingsgroepen. Dat zijn zwarten (41%), kleurlingen (38%) en blanken (18%). Het is een plattelandsdorp waar boeren uit de omtrek komen winkelen.

vryburg

Rondom Vryburg liggen akkers met maïs en andere gewassen en er zijn veehouderijen te vinden.

In de stadswijk Huhudi aan de zuidkant van de stad staat de Stenen Kloofkerk. Deze kerk is in 1904 gebouwd door Britse zendelingen. Hij staat in Zuid-Afrika op de monumentenlijst. Tegenwoordig is het een school.

Aan de rand van de stad aan de weg naar Kuruman vind je de Oude Gevangeniszaal. Daar is een museum over de Boerenoorlog (1899-1902). Dat is een oorlog tussen de Boeren (Nederlandse kolonisten) en de Britten.

Niet ver daarvandaan staat het Voortrekkersmonument. Het herinnert aan Nederlandse kolonisten die tijdens de Grote Trek van 1835 het binnenland van Zuid-Afrika in trokken.

In de Vrystraat, in het centrum van de stad is in 1875 het eerste politiebureau in gebruik genomen. Nu is het geen politiebureau meer, maar de herberg 'Die Kliphuisie'. Ook deze herberg staat op de monumentenlijst.

Aan de Hartebees Weg ligt het Concentratiekamp-kerkhof. Hier liggen slachtoffers van de Boerenoorlog uit Vryburg en omgeving begraven.

Acht kilometer westelijk van de stad is een oude boerderij te vinden die Armoedsvlakte heet. Daar ligt het Theiler-museum. Dat laat zien welke instrumenten Sir Arnold Theiler, een beroemde veearts in Zuid-Afrika, gebruikte toen hij onderzoek deed op deze boerderij.

Als je met de auto naar Madibogo rijdt, kom je bij een plek waar rotstekeningen uit de prehistorie te zien zijn. Deze tekeningen heten de Kinderdam-rotstekeningen. Ze zijn duizenden jaren oud en gemaakt door Bosjesmannen.

Vind je de natuur interessanter dan geschiedenis, dan kun je buiten de stad het Leon Taljaard Natuur Reservaat bezoeken. Het ligt aan de autoweg tussen Vryburg en Tosca. In het park leven vooral springbokken, maar je kunt daar ook andere wilde dieren zien.

Ook zijn er restaurants waar je gezellig en lekker kunt eten. In de hoofdstraat van de stad vind je de Durado Spur. In de binnenstad vind je ook de Steers and Fishaways en de Lunch Bar.

Voor meer vermaak kun je het beste naar Mafikeng gaan. Het is één van de dichtstbijzijnde steden. Dichtbij wil zeggen: 150 kilometer verder, ongeveer twee uur met de auto. Je kunt er golfen en bij de Mondimola-Dam even buiten de stad  vissen en picknicken. En vlak voordat je Mafikeng binnenkomt vanuit Vryburg, kom je de Cultural Reserve en de Montshiwadam tegen. Daar ligt onder andere een pretpark. Wil je ten slotte leren duiken, en mag je dat ook van je ouders, dan kun je terecht in het Wondergat. Dat is een stelsel van grotten dat onder water staat.

Een deel van de informatie over Vryburg komt van ‘Alles Over Vryburg’op http://www.opreisnaarzuidafrika.nl/Zuid-Afrika/North_West_Province/Bophirima/Vryburg/.

 Wuhan ligt in Hubei, een provincie midden in China. Het ligt op de plek waar de rivier Han uitkomt in de rivier Yangtze. Wuhan is met 8495 km2 bijna tweemaal zo groot als de provincie Utrecht. Dus moet je soms een flink stuk reizen als je ergens naartoe wilt in de stad. Groot is ook het aantal inwoners van de stad, ruim 10 miljoen. De streek rondom Wuhan heeft vlakke stukken, heuvels, meren en vijvers.

Omdat Wuhan op een plek ligt waar twee grote rivieren samenkomen, is het een echte havenstad. En ook een knooppunt van auto- en spoorwegen. Het heeft enkele vliegvelden en veel fabrieken en kantoren. Het is net Rotterdam en de Rijnmond, maar dan groter en ver van de dichtstbijzijnde zeekust. Als je schepen, bruggen en havens interessant vindt, kun je er je hart ophalen.

Voor toeristen heeft de stad nog meer te bieden. Je vindt er hotels te kust en te keur, van goedkoop tot peperduur. Toeristen komen vooral op plekken af waar je je kunt vermaken en waar je iets kunt leren. Bovendien zijn er veel openluchtmarkten in de stad, waar je boodschappen kunt doen.

Op de top van de Slangenheuvel staat de Gele Kraanvogeltoren. Die is 52 meter hoog. Vandaaruit heb je een prachtig uitzicht over de stad en naar het noorden toe over de Yangtze. De toren is in 223 na Christus door Chinese soldaten gebouwd en daarna herhaaldelijk vernield en weer opgebouwd.

wuhan

Loop je door de Janjiangstraat of rond het Hongshanplein, dan is het net of je in een stad in Europa bent en niet midden in China. Er staan gebouwen in westerse stijl.

Vlakbij de stad ligt een natuurgebied van 80 km2. In dit gebied ligt het Oostelijk Meer dat 33 km2 groot is. Het is omgeven door stukken natuur en tuinen met onder meer lotusbloemen en kersenbomen. In het voorjaar staan kersen- en andere fruitbomen in bloei en dat maakt de tuinen extra prachtig. Op het meer kun je een boottocht maken. Aan de zuidoostkant van het meer rijst de Moshan-heuvel op. Daar zijn een park, een toren en restanten van een oud kasteel te vinden.

Je kunt het Provinciale Museum van Hubei bezoeken. Daar liggen voorwerpen uitgestald die samen de geschiedenis van Wuhan en Hubei vertellen, een geschiedenis die tot ver voor het begin van de christelijke jaartelling teruggaat. Daar is een klokkenspel bij met 65 bronzen klokken uit de 5e eeuw voor Christus. Het is gerestaureerd en wordt soms zelfs bespeeld. In het museum kun je daar opnamen van horen. Die bevatten niet alleen Chinese maar ook westerse muziek.

In Wuhan kun je uiteraard Chinees eten. De stad en de provincie Hubei staan bekend om hun gerechten met zoetwatervis. Die gerechten bevatten niet alleen vis, maar ook kruiden, groenten, varkensvlees of kip. Daarnaast kun je er ook gerechten met wild of ander vlees eten. Zelfs voor vegetariërs zijn er gerechten waar Hubei bekend om staat, de Ezhou-gerechten. Daar zit dus helemaal geen vlees of vis in.

Hou je van winkelen, dan kun je dat doen in de Jiangshanstraat in het Jianghandistrict. Naast winkels en grote warenhuizen zijn er ook restaurants, banken en oude gebouwen te vinden. Een ander winkelgebied ligt in het Hankou-district aan de Zhongshan Avenue en de Jiefang Avenue. Niet alleen zijn ook daar winkels en warenhuizen te vinden, maar ook een park dat Zhongshanpark heet.

In Wuhan kun je naar een bioscoop gaan of voorstellingen bijwonen, van acrobaten bijvoorbeeld in de Hal van de Acrobaten van Wuhan of van de Chinese Opera in het stadstheater. Je kunt ook naar een bar of disco gaan, als je dat tenminste mag van je ouders. Sommige disco’s hebben kamers waar je na sluitingstijd de nacht kunt doorbrengen.

 


 
De Verenigde Naties hebben geen aparte organisatie om mensen te helpen met verhuizen. Wel een organisatie om mensen aan een goede woning te helpen. Die organisatie heet VN-Habitat. Habitat kun je vertalen als woongebied.

De VN hebben deze organisatie, omdat het recht op een goede huisvesting een van de mensenrechten van de VN is. Je vindt dat recht terug in Artikel 25 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties.

unhabitat

VN-Habitat is hard nodig, omdat lang niet iedereen op aarde een goede woning heeft met alle voorzieningen die je nodig hebt. Vooral in en rondom sommige steden kun je dat goed zien. Die steden hebben sloppenwijken.

Sloppenwijken ontstaan als grote aantallen mensen in een stad komen wonen die te arm zijn om een goede woning te kopen of te huren. Deze mensen bouwen zelf een woning met bouwmaterialen en afval. Die woningen hebben geen aansluiting op stroom, water en riool. Bovendien hebben sommige steden vaak geen goede bouwplannen. Of ze hebben geen geld om huizen te bouwen. En als er geld en goede plannen zijn, dan kunnen bouwvakkers niet snel genoeg woningen bouwen om alle nieuwe stadsbewoners aan een goede woning te helpen.

Misschien heb je al opgemerkt met Google Earth dat ook Fortaleza sloppenwijken heeft. Ook andere steden in Brazilië hebben dat. Want er is in dit land een groot tekort aan goede woningen.

 


 
U laat de leerlingen de opdracht in de les in groepen van drie maken. Trek voor deze les één uur uit.

Voor deze les heeft u nodig papieren en pennen. Beschikt u over een pc en Google Earth, bekijk dan samen met de leerlingen de steden Fortaleza, Vryburg en Wuhan. Geen pc en geen Google Earth bij de hand? Geen nood. De leerlingen kunnen dan hun eigen smartphone gebruiken om met Google Earth deze steden te bekijken. In ieder geval zien de leerlingen waar deze steden precies liggen en hoe ze eruit zien.

Daarna deelt u de klas in drietallen in. In iedere groep gaan de leerlingen na naar welke vijf soorten plekken ze in hun woonplaats het liefst gaan.

Daarna spreken ze met elkaar af wie welke tekst leest. Wel moeten per groep alle drie de teksten gelezen worden. Ook moeten ze de tekst ‘Wat doen de VN?’ lezen. Onderling kiezen de leerlingen de stad uit waar ze willen gaan wonen. Ze schrijven hun opstel over de stad die ze als woonplaats gekozen hebben.

Ten slotte kijkt u de opstellen na en beoordeelt ze. Beloon de leukste opstellen met een prijs!

Uitwerking in grote lijnen

Fortaleza heeft een gemengd Portugees/Nederlands koloniaal verleden en dat is te zien aan het fort dat in de stad ligt. Het heeft een museum gewijd aan de geschiedenis van de stad en zijn omgeving. Het is een plek waar je kennis kunt maken met Braziliaanse muziek en Braziliaans eten. Bij de stad liggen fraaie stranden. De stad heeft een voetbalclub die in de hoogste divisie van Brazilië uitkomt.

Vryburg ligt in een gebied met natuurparken, weiden en akkers. In en rond de stad zijn monumenten en plekken te vinden die herinneren aan de geschiedenis van het gebied. Die geschiedenis begon toen vele duizenden jaren geleden rotstekeningen werden gemaakt door de toenmalige bewoners van het gebied. Die geschiedenis omvat verder de periode waarin Zuid-Afrika in zijn huidige vorm is ontstaan. In de stad zelf is er sprake van uitgaansleven (eetgelegenheden), maar wie daar geen genoegen mee neemt, moet een paar uur rijden naar de dichtstbijzijnde grote stad, Mafikeng. Daar kun je onder meer vissen en aan duiksport doen.

Wuhan ligt niet aan zee, maar lijkt sterk op Rotterdam omdat het een echte havenstad is. Dat komt omdat in de stad twee rivieren samenkomen, waarvan vooral de Yangtze een belangrijke vaarroute is. Om die reden is Wuhan een groot knooppunt van spoorlijnen en autowegen en zijn er in de omgeving van de stad meerdere vliegvelden. Met Fortaleza heeft Wuhan gemeen dat je makkelijk kennis kunt maken met de plaatselijke cultuur en de Chinese cultuur in het algemeen. Ook is Wuhan rijk aan plekken waar je boodschappen kunt doen en kunt genieten van de natuur of kennis kunt nemen van wat de stad aan geschiedenis heeft doorgemaakt vanaf rond het begin van de christelijke jaartelling.

 

De opdracht past bij: 

 • Kerndoel 47 De leerlingen leren de ruimtelijke inrichting van de eigen omgeving te vergelijken met die in omgevingen elders, in binnen- en buitenland, vanuit de perspectieven landschap, wonen, werken, bestuur, verkeer, recreatie, welvaart, cultuur en levensbeschouwing. In ieder geval wordt daarbij aandacht besteed aan (…) een land in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

 


 

 • De leerlingen hebben een beeld verkregen van wat het aantrekkelijk maakt om in hun eigen dorp of stad te wonen.
 • De leerlingen hebben laten zien dat ze aan de hand van hun eigen ervaringen en wensen kunnen beoordelen in hoeverre andere steden dan hun woonplaats aantrekkelijk zijn om er te wonen.

 


 
De leerlingen hebben de opdracht goed gemaakt als

 • ze hun keuze voor een nieuwe woonplaats uit de drie steden met op feiten gebaseerd hebben en met hun eigen ervaringen hebben toegelicht, en
 • hun opstel goed is opgebouwd en in heldere taal geschreven, zodat lezers een goed beeld krijgen van de plaats die ze hebben gekozen.

 

verwante lessen

Login Form