Voor deze les trekt u 1 lesuur uit. Laat de leerlingen individueel of in tweetallen de bronnen lezen en hun artikel schrijven.
Zet de leerlingen aan het werk. Als iedereen klaar is, kijkt u de artikelen na en beoordeelt ze.
Plaats het online of laat het publiceren in de schoolkrant:
- een artikel waarin betoogd wordt dat toevoegingen met E-nummers altijd moeten worden gebruikt zoals tot nu toe het geval is;
- een artikel waarin wordt betoogd dat het gebruik van toevoegingen met een E-nummer moet worden gestopt;
- een artikel waarin een mening wordt geuit en met argumenten wordt onderbouwd dat ergens in ligt tussen helemaal blijven toelaten of helemaal afwijzen van het gebruik van toevoegingen met een E-nummer.
Tip 1
Vraag de leerlingen voordat u deze lesbrief gebruikt om een of twee zakjes, potjes en/of blikjes mee naar school te nemen die hun ouders regelmatig kopen en aan de klas te tonen. Het moeten wel voedingsmiddelen zijn met toevoegingen er in die een E-nummer hebben.
Tip 2
Als uw school een keuken heeft, kunt u ter afsluiting van de les met de klas een appel-kruimeltaart bakken met producten erin die geen toevoegingen met een E-nummer bevatten. Hieronder het recept voor het bakken van die taart voor vier mensen.
Ingrediënten:
- Havermoutbloem
- rietsuiker
- roomboter
- kaneel
- zout
- 6 stevige appels (b.v.b.goudreinet)
- rozijnen/krenten
- citroensap
Ga de oven voorverwarmen op 175 graden.
Bereid de volgende hoeveelheden voor een deegmensel:
- 75 gram havermout
- 75 gram bloem
- 150 gram rietsuiker
- 100 gram roomboter
- 1 mespunt kaneel
- 1 snufje zout.
Doe de havermout, bloem, rietsuiker, boter, kaneel en zout in een kom en kneed dit (met schone handen) tot een kruimelig deegmengsel.
Bereid een appelmengsel:
- 6 stevige appels
- 50 gram rietsuiker
- 1 eetlepel citroensap
- een half kopje in water gewelde rozijnen en/of krenten
Neem een andere kom. Doe de geschilde en in stukjes gesneden appelen in de kom, rietsuiker en gesmolten boter, citroensap, kaneel en rozijnen en/of krenten toevoegen. Even door elkaar roeren.
Neem een vuurvaste ovenschaal (of een bakblik). Smeer dit in met boter, doe het appelmengsel op de bodem van de schaal, verdeel gelijkmatig. Dan het kruimeldeeg, ook gelijkmatig verdelen, en zet de schaal in de voorverwarmde oven (175 graden) en bak de taart in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar. Het kruimeldeeg moet goudbruin zijn en de appels moeten zacht zijn.
Eet smakelijk en veel plezier.
Meer op internet
Deze opdracht sluit aan bij de volgende kerndoelen:
- Kerndoel 7: De leerlingen leren informatie en meningen te vergelijken te beoordelen in verschillende teksten.
- Kerndoel 9: De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten.
- Kerndoel 39: De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu.
- Kerndoel 44: De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.