Weet wat je eet - bron: zijn toevoegingen gevaarlijk?


Zijn stoffen met een E-nummer in je eten altijd veilig en niet ongezond zoals het EU-bestuur beweert? Niet iedereen geeft als antwoord op deze vraag zonder meer ‘ja’.

Het Voedingscentrum waar je van alles kunt leren over wat je eet, doet dat wel. Tenminste als je niet te weinig en niet te veel eet en gevarieerd eet.

Voedingsdeskundige Corinne Gouget denkt er anders over. In haar gids "Wat zit er in uw eten?” kun je lezen welke stoffen met E-nummers inderdaad geen kwaad kunnen. Bij andere stoffen zegt ze:  “Bij twijfel niet doen”. En weer andere stoffen moet je volgens haar nooit eten.

Met haar gids wil Gouget ons ook laten zien hoe weinig we stilstaan bij wat er allemaal in ons eten gestopt wordt. Vooral vrouwen die in verwachting zijn, kinderen, ouderen en mensen met minder weerstand tegen ziekten moeten extra letten op wat precies in onze voedingsmiddelen zit. Deze groepen mensen kunnen (een beetje) ziek worden van sommige stoffen met E-nummers. Of anders gezegd: die stoffen kunnen bijwerkingen hebben. Twee voorbeelden hiervan die Gouget noemt in haar gids:

  • Aspartaam,  E951, kunstmatig zoetmiddel; komt veel voor in light-producten.
    light
  • Vetsin, E621, kunstmatige smaakversterker die in heel veel producten voorkomt (met name niet-biologische kant-en-klaar maaltijden, pakjes soep, chips e.d.). Wekt soms hoofdpijn, versnelde hartslag, maag- en darmklachten en andere klachten op.

Volgens Gouget is bekend dat kinderen ziek kunnen worden of erg druk omdat ze veel eten van bepaalde kleurstoffen.

Dat conserveermiddelen nut hebben, daar zijn de meeste mensen het over eens. Van bedorven voedsel kun je goed ziek worden en voedingsmiddelen waar conserveermiddelen in zitten, blijven langer veilig om te eten omdat ze minder snel bederven. Sommige mensen vinden andere toevoegingen zoals kleurstoffen, smaakversterkers en zoetstoffen niet per se nodig. Voedingsmiddelen worden er niet veiliger om te eten door en ook niet beter van kwaliteit, zeggen ze. Je kunt die toevoegingen net zo goed weglaten.

Inmiddels maken en verkopen steeds meer fabrikanten voedingsmiddelen zonder toevoegingen met een E-nummer. Zo verkoopt Nestlé smarties zonder kunstmatige kleurstoffen. Honig verkoopt vanaf 2016 pakjes en zakjes soep zonder de smaakversterker mononatriumglutamaat met E621. Tot dan toe dat die toevoeging in al die pakjes en zakjes.

Op www.devoedingswijzer.nl , ten slotte, staat over E-nummers dit: "Zijn E-nummers gevaarlijk? Nee. Kun je last krijgen van E-nummers? Ja."

 

verwante lessen

Login Form