Aan voedingsmiddelen (brood, dranken, groenten in blik of in potjes, enzovoort) worden verschillende stoffen toegevoegd. Voordat in de Europese Unie een stof mag worden toegevoegd aan voedingsmiddelen moet die stof worden gecontroleerd. Pas als er geen gevaar is voor de gezondheid geeft de EU toestemming. Die stof krijgt dan een code: een E-nummer. Op die manier kan de EU toezicht houden op wat fabrikanten aan onze etenswaren stoppen.
Stoffen met E-nummers zijn niet onmisbaar want je hoeft ze niet te eten om gezond te blijven. Wel verbeteren/versterken ze de smaak, de kleur of de geur van een voedingsmiddel of vertragen het bederf van het product. De meeste van die stoffen eten we niet als voedsel tenzij ze door een fabrikant van voedingsmiddelen in een voedingsmiddel zijn gestopt.
Fabrikanten moeten van het EU-bestuur altijd op het etiket van hun voedingsmiddelen vermelden welke toevoegingen ze in die producten hebben gestopt. Dat kan met hun E-nummer, maar fabrikanten mogen in plaats daarvan de scheikundige naam ervan vermelden.
Sommige toevoegingen zoals citroenzuur met E-nummer 330 komen in de natuur voor. Andere toevoegingen zijn kunstmatig door mensen gemaakt.
De stoffen met E-nummers zijn in verschillende groepen verdeeld. We noemen enkele van die groepen.
Kleurstoffen E100-180: Die geven een product een bepaalde kleur of versterken de bestaande kleur ervan (bijvoorbeeld rode kleurstof in aardbeienyoghurt).
Conserveermiddelen E200-252: Deze stoffen maken voedingsmiddelen langer houdbaar door bederf als gevolg van bacteriën en schimmels te vertragen.
Smaakversterkers E620-650: Zoals de naam al zegt, versterken deze stoffen de natuurlijke smaak van een product. Ze worden bij veel kant-en-klaar producten gebruikt.
Zoetstoffen E950-967 en 420-421: Deze stoffen geven een product een zoete smaak maar bevatten weinig of geen calorieën. Voedingsmiddelen waar zoetstoffen in zitten, hebben dus niet veel meer extra calorieën door deze stoffen. Zoetstoffen worden vooral gebruikt in lightproducten en kauwgum.
Nieuwsgierig geworden naar meer informatie? Kijk dan eens onder een van de volgende adressen welke natuurlijke en kunstmatig gemaakte toevoegingen als E-nummer zijn toegelaten:
- http://www.food-info.net/nl/e/e100-200.htm (kleurstoffen)
- http://www.food-info.net/nl/e/e200-300.htm (conserveermiddelen)
- http://www.food-info.net/nl/e/e300-400.htm (voedingszuren)
- http://www.food-info.net/nl/e/e400-500.htm (verdikkingsmiddelen)
- http://www.food-info.net/nl/e/e600-700.htm (o.a. smaakversterkers)