In Nederland komt de natuur gemiddeld drie weken eerder tot leven na de winter dan rond 1970. We hebben vooral na 2000 steeds vaker een of meer hittegolven in de zomer. De winters zijn gemiddeld minder koud aan het worden. Sneeuwen en vriezen doet het niet zo vaak meer als in de vorige eeuw. Kortom: het klimaat verandert in Nederland; het wordt gemiddeld warmer. Dat is overal in de wereld het geval.
Dat heeft gevolgen voor al wat leeft in Nederland. Soorten planten en dieren die van kou houden krijgen het steeds moeilijker. Voor soorten die van warmte houden is het juist steeds beter toeven in Nederland. Hierdoor vinden we in Nederland nieuwe soorten planten en dieren en worden soorten planten en dieren die we wél kennen steeds zeldzamer. Of ze sterven zelfs uit.
In de bronnen vind je informatie over twee verschillende soorten dieren in Nederland. Het ene soort verscheen in onze omgeving omdat het hier warmer werd door de klimaatverandering, de ander heeft het juist moeilijker gekregen door het warmere klimaat.