Zondagsrust

 

Je grootouders en misschien ook je ouders weten het nog wel. Toen die naar school gingen, was de zondag een dag voor jezelf en je familie, een dag om je te ontspannen met sport, spel en hobby’s. Je hoefde niet naar school of naar je werk. Alle winkels waren dicht. En wie christelijk was, dat waren de meeste mensen toen, ging naar een kerk in de buurt om een gebedsdienst bij te wonen. Want zondag was ook een heilige dag voor de christenen (en nu nog steeds).
Zo was het overal in wat nu de Europese Unie is.

Maar nu lijkt de zondag op de andere dagen in de week, al hoef je nog steeds niet naar school op zondag. Je kunt op zondag in veel winkels boodschappen doen.

zondagopen

Veel mensen werken op zondag, en dat zijn niet alleen  buschauffeurs, mensen die in een ziekenhuis of een horecazaak werken, maar ook mensen met een kantoorbaan. Voor hen is zondag zeker geen rustdag (al zijn ze op andere dagen in de week wel vrij). En wil je een gebedsdienst bijwonen in een kerk, dan moet je vaak een flink eind reizen voor je een kerk bereikt waar nog gebedsdiensten worden gehouden.


 

opdrachtIs het erg dat de zondag voor veel mensen geen rustdag meer is?

Sommige mensen vinden van wel. Die willen de zondag terug als rustdag. En als ze gelovig zijn, ook als heilige dag.

Andere mensen vinden het juist prima zo. Wat hen betreft mag de zondag als rustdag helemaal verdwijnen.

Wat wil jij met de zondag? Denk daar eens goed over na.

Schrijf over wat je ervan vindt een artikel van ongeveer ½ A4-tje. In dit artikel  beschrijf je hoe je een zondag in het jaar 2050 zou willen beleven in de hoofdstad van een land in de Europese Unie. Beschrijf zo nauwkeurig mogelijk hoe het leven van een gemiddelde stadsbewoner er dan uit ziet.

 



werkinuitvoeringeenuurVoor deze opdracht krijg je 1 lesuur de tijd.

Lees de bronnen alleen. Je krijgt er 40 minuten de tijd voor.

Schrijf dan samen met een of twee klasgenoten je artikel. Hier ruimt je juf of meester 20 minuten voor in.

Laat je artikel door je juf of meester lezen.


 
Volgens sommigen leven we al in een 24-uurs economie. Dat is een economie die 7 dagen per week op volle toeren draait en 24 uur per dag. Anderen zeggen dat het nog niet zover is. In Nederland en ook in andere landen van de EU zijn op zondag sommige winkels, of zelfs de meeste dicht. Ook sommige kantoren en fabrieken zijn dan dicht. En niet te vergeten alle scholen zijn dicht. Je merkt het al als je buiten komt op zondag. Er is minder verkeer op straat. Bussen, treinen en trams rijden minder vaak dan op andere dagen in de week  Drukker is het wel in restaurants, in recreatieparken en op sportvelden, want zondag is de dag waarop mensen de tijd kunnen nemen om zich te vermaken. Ook draaien ook op zondag energiecentrales, politie en ziekenhuizen en ook fabrieken die je niet elke week een dag stil kunt leggen, zoals de Tata Steel in IJmuiden. Ten slotte kun je ook op zondag de brandweer bellen of een ambulance laten komen als dat dringend nodig is.

open24 7

Toch merken we steeds meer dat de 24-uurseconomie eraan komt. Enkele voorbeelden:

Sommige mensen vinden het prima, die 24-uurs economie. Goed voor het maken van goederen, zeggen ze, goed voor de uitvoer, goed voor de aanvoer van spullen die je wilt hebben. Kortom: goed voor de economie. Bovendien kun je zelf bepalen wanneer je werkt en wanneer je vrij bent.

 


 
In Nederland kun je op zon- en feestdagen in sommige steden en dorpen volop winkelen. In andere steden en dorpen moet je op zo’n dag lang zoeken naar een winkel die open is. Hoe kan dat?

.In Nederland geeft de Winkeltijdenwet aan wanneer winkels open mogen zijn en wanneer niet. Op maandag tot en met zaterdag is dat tussen 06.00 en 22,00 uur. Op zon- en feestdagen moeten ze dicht blijven. Van deze regel mag volgens deze wet op twee manieren worden afgeweken.

  1. Het bestuur van een gemeente mag  een of meer winkels in hun gemeente toestemming geven om open te zijn op zon- en feestdagen tussen 06.00 en 22.00 uur. Als feestdag telt volgens de wet: Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag, 1e en 2e Kerstdag.

    openingstijden
  2. Winkels die vallen onder een landelijke bepaling over openingstijden mogen elke zondag open. Dat zijn onder meer winkels in ziekenhuizen, benzinestations en winkels die vooral kranten en tijdschriften verkopen. Dat betekent dat je ook op zondag de nieuwste kranten kunt kopen. Het kunnen alleen buitenlandse kranten zijn want in Nederland verschijnen op zondag geen kranten. In andere landen van de Europese Unie is dat wel zo.

 


 
In Nederland wordt het meeste werk nog steeds gedaan op doordeweekse dagen ‘van 9 tot 5’. ’s Nachts slapen de meeste mensen. Nog altijd wordt er om 12:30 uur en om 18:00 uur ’s avonds het meeste gegeten. De afgelopen tientallen jaren is hier maar weinig in veranderd. Alleen al daarom kun je niet hard maken dat Nederland nu al een 24-uurs economie heeft. Dat komt omdat:

 


 
Waarom hebben christenen, moslims en joden iedere week hun heilige dag? En waarom is die dag voor joden en christenen ook een rustdag?

Voor joden is de zaterdag de heilige dag. Ze noemen deze dag sabbat. Deze dag is voor hen ook een dag om niet te werken, want volgens het scheppingsverhaal in het Oude Testament schiep god hemel en aarde en alles erop in zes dagen en rustte hij uit op de zevende dag. Deze zevende dag werd de sabbat, de zaterdag. Of om precies te zijn, de sabbat begint met de zonsondergang van vrijdagavond en eindigt met de zonsondergang van de zaterdagavond.

Christenen hebben de sabbat, de rustdag, verschoven van zaterdag naar zondag. Deze verschuiving vond plaats onder de Romeinse keizer Constantijn de Grote (geboren rond 280, gestorven in 337). Toen woonden er in het Romeinse rijk verschillende volken waaronder aanbidders van de zonnegod. In 321 bracht Constantijn heel het Romeinse rijk onder één godsdienst en de zondag werd de rustdag en heilige dag.

Voor de moslims is de vrijdag een heilige dag. Al voordat de Profeet Mohammed (570-632) de islam stichtte, was er in het Midden-Oosten een vaste dag in de week waarop groepen joden en christenen bijeenkwamen voor een gebedsdienst. Die dag werd djuma genoemd. Na de stichting van de islam werd djuma de heilige dag van de moslims. Die viel voortaan op vrijdag. Sindsdien moet elke mannelijke moslim op vrijdag het vrijdaggebed bidden, de salat al-djuma, als hij niet ziek is of op reis. De vrijdag is geen verplichte rustdag. Moslims mogen wel werken op vrijdag. Wel moeten moslims hun werk neerleggen als de tijd is geworden voor de salat al-djuma.

vrijdagrustdagDjuma

 


 
eu verkiezingZondag is in alle landen van de Europese Unie een rustdag en voor christenen in de EU ook een heilige dag. Het bestuur van de Europese Unie vindt dat de regeringen van de lidstaten zelf mogen bepalen hoe ze bij wet zondagsrust regelen.  Dat verklaart bijvoorbeeld waarom mensen in Nederland op donderdag 23 mei 2019 konden stemmen tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement en de Duitsers bijvoorbeeld pas op zondag 26 mei van dat jaar. Dat komt omdat volgens de Nederlandse wetgeving verkiezingen in Nederland nooit op zondag mogen worden gehouden en volgens de Duitse wetgeving in Duitsland wel.

Twee andere voorbeelden van landelijke wetgeving over zondagsrust:

Naar: Zondagsheiliging, op https://nl.wikipedia.org/wiki/Zondagsheiliging

 


 
De leerlingen gaan in deze opdracht na hoe de zondag in de toekomst zal zijn. Blijft de zondag de rustdag en ook een heilige dag voor een praktiserend christen is (of een andere dag in de week, afhankelijk van wie een andere levensovertuiging aanhangt)? Dat willen sommige mensen. of wordt het een werkdag precies zoals de andere dagen van de week? Dat willen andere mensen. En die kant lijkt het ook op te gaan. De bedoeling van de les is dat leerlingen voor zichzelf nagaan hoe ze de zondag in 2050 willen gaan beleven.

Trek voor deze les 1 lesuur uit.


Tip:
U kunt (een selectie van) de artikelen laten voorlezen door de schrijvers. U kunt ze op de schoolwebsite plaatsen of in de nieuwsbrief van school. U kunt ze ook inzenden naar het EU-Forum, dan zoeken we op deze site een plaatsje.

Deze opdracht sluit aan bij:

 


 

 


 
De leerlingen hebben de schrijfopdracht goed uitgevoerd als:

Het is helemaal mooi als de leerling het artikel in goed en foutloos Nederlands hebben geschreven.

 

verwante lessen