Feesten in de Europese Unie

 

Wat zijn feestdagen toch heerlijk! Je hoeft niet naar school. Je kunt lekker uitslapen. En als je wakker bent, kun je alles doen wat je leuk vindt. En aan het eind van de dag denk je misschien: hadden we maar nog wat meer van die dagen in Nederland.

kerst

Zo denken sommige volwassenen er ook over. Anderen vinden juist dat Nederland best een paar feestdagen kan missen. En weer andere mensen willen enkele feestdagen in Nederland vervangen. Ze wijzen erop dat er feestdagen zijn in andere landen die Nederland helemaal niet kent. En Nederland heeft feestdagen die andere landen niet kennen.



opdrachteenuurVoor deze opdracht krijg je 1 lesuur de tijd. Maak de opdracht samen met een klasgenoot.

Jullie gaan uitzoeken:

  • welke feestdagen Nederland heeft.
  • welke feestdagen er zijn in andere landen van de Europese Unie (er zijn er een heleboel die we niet kennen in Nederland).
  • welk land van de Europese Unie de meeste feestdagen heeft.
  • welk land de minste feestdagen heeft.

Daarna gaan jullie zelf bepalen:

  • welke feestdagen die we in Nederland niet kennen, hier moeten worden ingevoerd.
  • welke feestdagen die we in Nederland wél kennen, moeten worden afgeschaft.

Ten slotte maken jullie een kalender met feestdagen in Nederland naar eigen wens!



werkinuitvoeringVoor deze les krijg je 1 lesuur de tijd. Maak de opdracht samen met een klasgenoot.

  • Lees de bronnen. In twee bronnen vinden jullie ook een video.
  • Blader door het overzicht van feestdagen in landen van de Europese Unie op https://www.beleven.org/feesten/lijsten/landen.php?land=Europese+Unie. Daar zitten heel wat feestdagen bij die we in Nederland niet (meer) kennen. Bij elke feestdag kun je doorklikken naar een pagina waarin je meer over die feestdag kunt lezen.
  • Maak een kalender met de feestdagen die Nederland volgens jullie moeten hebben.
  • Laat de kalender aan je klasgenoten zien en aan de juf of meester.

 


 
Hier worden alleen feestdagen genoemd die voor heel Nederland gelden. Vastenavond bijvoorbeeld (40 dagen voor Pasen) wordt alleen in het zuiden van Nederland gevierd.

  1. Nieuwjaarsdag - 1 januari
  2. Goede Vrijdag – de vrijdag voor Pasen
  3. Eerste Paasdag – eerste zondag na de eerste volle maan van de lente (de lente begint rond 21 maart)
  4. Tweede Paasdag - maandag na Eerste Paasdag
  5. Koningsdag – 27 april

    koningsdag  
  6. Bevrijdingsdag - 5 mei
  7. Hemelvaartsdag - 40 dagen na Eerste Paasdag
  8. Eerste Pinksterdag - 49 dagen na Eerste Paasdag
  9. Tweede Pinksterdag - 50 dagen na Eerste Paasdag
  10. Eerste Kerstdag - 25 december
  11. Tweede Kerstdag - 26 december

 


 
Onderstaand verhaal wordt verteld door Anne vanuit Täby in Zweden:

"Op 6 juni vieren we dat Gustav Vasa op die dag in 1523 naar Stockholm kwam en tot koning van Zweden werd gekroond. Het is ook de vlaggendag. Maar eigenlijk wordt 6 juni niet erg veel gevierd, alleen in Skansen en op scholen.
De dag die het meest gevierd wordt is Midzomer. Op Midzomer (20/21 juni) vieren wij dat het lang licht is en dat alles eindelijk weer groen is. Dan dansen wij rond een meiboom en eten wij nieuwe aardappels en wel 20 soorten haring.

zweden

De grote mensen drinken ook veel aquavit. En ik ga meestal kijken naar de mensen die rond de meiboom dansen in Skansen (Openluchtmuseum in Stockholm). Die dragen klederdracht en de meisjes hebben kransen van bloemen in hun haar. Mijn moeder heeft me verteld dat de ongetrouwde meisjes vroeger de bloemen uit die krans onder hun kussen legden als ze gingen slapen want dan zouden ze dromen van de man waarmee ze later zouden gaan trouwen.

Eerst had iedereen in Zweden vrij op Tweede Pinksterdag, maar niet op 6 juni. Toen heette 6 juni de Dag van de Zweedse Vlag. Steeds meer mensen vonden deze dag zó belangrijk dat iedereen vrij zou moeten krijgen. Uiteindelijk besloot de Zweedse regering om van 6 juni een echte nationale feestdag te maken waarop iedereen vrij krijgt en werd Tweede Pinksterdag een gewone werkdag. Dat gebeurde in 2004. Ook werd de dag omgedoopt tot Nationale Dag van Zweden."

 


 
Kijk naar de film ‘Wapenstilstand herdacht’:

.

Ook in Frankrijk wordt herdacht dat er op die dag in 1918 een einde kwam aan de gevechten van de Eerste Wereldoorlog. Toen besloten de landen die tegen elkaar vochten hun wapens neer te leggen. Let wel: de oorlog zelf was hiermee officieel nog niet voorbij. Die eindigde pas toen de strijdende partijen het jaar daarop een vredesverdrag met elkaar sloten. Dat was het Verdrag van Versailles.

In Frankrijk en België is iedereen vrij op Wapenstilstandsdag. In België worden op 11 november ook de slachtoffers herdacht van alle oorlogen die na de Eerste Wereldoorlog hebben plaatsgehad, Dus ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

wapenstilstandvieringBurgemeester De Blaere en de schepen (in Nederland zouden wij zeggen: wethouders)
op weg naar de herdenking van Wapenstilstandsdag in 2018

Naar https://www.beleven.org/feest/wapenstilstand_eerste_wereldoorlog


 
In 1962 heette de Europese Unie nog de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Op 30 maart van dat jaar vierde Nederland voor de tweede keer ‘De Dag van Europa’, zoals in dit filmpje te zien is:


europadagSinds 1985 wordt De Dag van Europa gevierd op 9 mei. Die datum is niet toevallig gekozen. Op 9 mei 1950 maakte de Franse minister Robert Schuman een stoutmoedig plan bekend maakte om landen in Europa samen te laten werken.

Niet alleen zouden de landen de handen ineen slaan om hun economie sterker te maken. Ook zouden ze een organisatie vormen en een deel van hun macht afstaan aan het bestuur van die organisatie. Dat werd de EGKS waar België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland lid van werden. De EGKS is de voorloper van de Europese Unie.

 

 


 

feestvlaggen
Nederland heeft elf verschillende feestdagen waarop iedereen vrij is van werk of school. Scoort Nederland hiermee hoog of laag tussen de andere landen van de Europese Unie? Kijk naar het overzicht en oordeel zelf.

Aantal feestlagen in de diverse landen van de EU:

  • 18 - Duitsland
  • 17 – Bulgarije
  • 15 – Slowakije, Slovenië
  • 14 – Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Malta
  • 13 – Finland, Letland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Tsjechië, Zweden
  • 12 – Estland, Italië, Kroatië
  • 11 – Denemarken, Litouwen, Luxemburg, NEDERLAND, Roemenië
  • 10 – België, Cyprus
  • 9 – Ierland

In dit overzicht is Spanje weggelaten omdat niet alle feestdagen op de Spaanse kalender in alle regio’s van Spanje worden gevierd.

 


 

  • Trek voor deze les 1 lesuur uit. Laat de leerlingen in tweetallen aan de opdracht in de les werken. Het is handig als leerlingen voor deze les een PC, tablet of smartphone kunnen gebruiken.

  • Laat de leerlingen aan de slag met de bronnen gaan en laten zoeken naar interessante feestdagen in landen van de Europese Unie op https://www.beleven.org/feesten/lijsten/landen.php?land=Europese+Unie.

  • Ruim voor het lezen van de bronnen en het raadplegen van de website met de feestdagen 30 minuten in. De resterende tijd van het lesuur is bestemd voor het maken van de kalenders.

    Tip: Op de lijst van feestdagen op https://www.beleven.org/feesten/lijsten/landen.php?land=Europese+Unie staan zowel feestdagen die in slechts één EU-land worden gevierd (zoals Quatorze Juillet in Frankrijk) als feestdagen die in veel EU-landen worden gevierd (zoals Maria Hemelvaart op 15 augustus). Geef leerlingen de aanwijzing dat ze vooral moeten kijken naar feestdagen die in veel verschillende EU-landen worden gevierd.

  • Als iedereen klaar is, laat u de kalenders aan de klas zien. Dan kunt u proberen samen met de hele klas een alternatieve kalender van feestdagen in Nederland te maken.

 

Deze opdracht sluit aan bij:

  • Kerndoel 38: De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen, en ze leren respectvol om te gaan met verschillen in opvattingen van mensen.

 


 

  • De leerlingen kunnen alle feestdagen benoemen die in geheel Nederland worden gevierd.
  • De leerlingen hebben kennisgemaakt met feestdagen in andere landen van de EU die in Nederland niet worden gevierd.
  • De leerlingen hebben gezien dat Nederland een van de landen van de Europese Unie is met een klein aantal feestdagen,
  • De leerlingen hebben nagedacht over welke feestdagen we in Nederland zouden moeten toevoegen aan de kalender, welke feestdagen zouden moeten afschaffen en welke feestdagen op de kalender moeten blijven staan.

 


 
De leerlingen hebben de opdracht in de les goed gemaakt als er op hun kalenders alleen feestdagen op staan die officieel als feest- of herdenkingsdag zijn aangemerkt.

verwante lessen

Login Form