Nooit meer oorlog


In de geschiedenis van Europa heeft iedereen het wel met iedereen aan de stok gehad. Ieder land en iedere streek in Europa was wel eens betrokken in een oorlog. Drie voorbeelden:

In 1870 brak er oorlog uit tussen Frankrijk en Duitsland toen Duitse troepen het noorden van Frankrijk binnenvielen. Een jaar later kwam aan die oorlog een einde.

Tussen 1914 en 1918 woedde in Europa de Eerste Wereldoorlog, de grootste oorlog tot dan toe. Ook toen stonden Frankrijk en Duitsland als vijanden tegenover elkaar. Miljoenen mensen kwamen door die oorlog om het leven.

nooitmeeroorlogDuitse militairen in 1945

Tussen 1939 en 1945 vond de Tweede Wereldoorlog plaats. Toen werd er niet alleen in Europa gevochten, maar ook in andere delen van de wereld. Ook in deze oorlog stonden Frankrijk en Duitsland als vijanden tegenover elkaar. Deze oorlog maakte niet alleen onder militairen, maar ook onder burgers veel slachtoffers. Denk maar aan de miljoenen joden die zijn vermoord in vernietigingskampen. Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen, had men schoon genoeg gekregen van al dat oorlog voeren.

verwante lessen

Login Form