Wie moet ik bellen?

 

Henry Kissinger © White House Photographic OfficeIn 1973 vroeg Henry Kissinger, een minister van de Verenigde Staten van Amerika, zich af: "Wie kan ik nou bellen als ik met Europa wil praten?" Met 'Europa' bedoelde hij de Europese Unie. Niemand kon hem dat vertellen. Als je met Europa wilde overleggen dan moest je echt apart met Duitsland, Frankrijk, Italië, . . . . in gesprek.

Er was niemand die namens de Europese Gemeenschap in de rest van de wereld het woord kon voeren. Dat is veranderd. Nu is er wél iemand te vinden die je kunt opbellen, of schrijven als je met de EU wil spreken. Wie dat is?

 


 

opdrachteilandJullie gaan naar die persoon op zoek. Dat doen jullie in opdracht van president Mokus van Spalatië. Dat is een eiland in de Stille Oceaan. Mokus wil dat Spalatië gaat samenwerken met de Europese Unie om de economie van het eiland een opkikker te geven. Met name wil hij zeevis en kokosnoten verkopen in de EU. Dat zijn de belangrijkste uitvoerproducten van Spalatië. 
Zodra jullie weten met wie president Mokus contact moet opnemen, schrijven jullie een brief aan hem om hem dat te vertellen.

Oh ja, bedenk ook een mooie, passende, voornaam voor President Mokus van Spalatië. En als je tijd over hebt, zoek dan uit waar Spalatië zou kunnen liggen.


 
werkinuitvoering


 

De Europese Raad is een belangrijk deel van de Europese Unie. In die raad zitten alle regeringsleiders van de landen van de EU. De eerste minister van Nederland, de president van Frankrijk, de Britse 'prime minister', Duitsland's 'Bundeskanzler', enzovoort.

michelTot 2010 was telkens één van die regeringsleiders de voorzitter voor een half jaar. Dan was weer iemand anders aan de beurt. Sinds januari 2010 wordt er door alle landen van de EU samen een voorzitter gekozen voor 2½ jaar. Hij of zij mag daarna een keer worden herkozen. Daarna komt er weer iemand anders. De Belg Herman van Rompuy was van 2010 tot eind 2014 de eerste 'nieuwe' voorzitter van de Europese Raad. Donald Tusk uit Polen volgde hem in 2014 op. En in 2019 is Charles Michel (foto) uit België gekozen als nieuwe voorzitter.

De voorzitter van de Europese Raad heeft drie taken:


 

spanjaardDe EU heeft een Hoge Vertegenwoordiger in dienst. De naam geeft al aan wat de belangrijkste taak is van de Hoge Vertegenwoordiger: op hoog niveau de EU vertegenwoordigen. De Hoge Vertegenwoordiger is een soort minister van Buitenlandse Zaken. Of beter gezegd, Minister van Buiten-Europese Zaken.

De Hoge Vertegenwoordiger praat buiten Europa alleen over zaken waar alle leden van de Europese Raad het over eens zijn. Als de leden van de Europese Raad het niet met elkaar eens zijn, dan kan de Hoge Vertegenwoordiger geen gezamenlijk standpunt naar buiten brengen.

En de leden van de EU zijn het regelmatig niet met elkaar eens. Dat komt omdat iedereen op de eerste plaats de belangen van zijn land behartigt en pas op de tweede plaats denkt aan belangen van andere landen van de EU. Ieder land van de EU is zelfstandig.

Het werk van de Hoge Vertegenwoordiger lijkt wel op dat van de voorzitter van de Europese Raad. Als andere landen 'Europa' willen bellen, dan kunnen ze dus ook bij de Hoge Vertegenwoordiger terecht. Maar er is wel een verschil: de Hoge Vertegenwoordiger praat niet met staatshoofden van andere landen. Dat is het werk van de Voorzitter van de Europese Raad.

Vanaf november 2019 is de Spanjaard Josep Borrell (foto) de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Z


 

©Diliff De Europese Unie bestaat (mei 2019) uit de volgende belangrijke onderdelen:

De taken binnen de Europese Unie zijn als volgt verdeeld:


 

De leerlingen kunnen individueel met de opdracht aan de slag. Ze hebben er niet meer dan een uur voor nodig.

Laat de leerlingen eerst de bronnen lezen. U kunt er ook voor kiezen om de bronnen gezamenlijk door te nemen. Daarna schrijven de leerlingen hun brief aan president Mokus van Spalatië.

Als iedereen klaar is, haalt u de brieven op en bespreekt ze klassikaal. U kunt er ook enkele door de leerlingen zelf laten voorlezen.

Om zaken te kunnen doen met de Europese Unie moet president Mokus contact opnemen met de voorzitter van de Europese Raad. Hij wordt ook wel de president van Europa genoemd. De voorzitter heeft tot taak aanspreekpunt te zijn voor staatshoofden en regeringsleiders van landen buiten de Europese Unie. President Mokus kan, als hij niet zelf wil bellen ook één van zijn ministers de telefoon laten pakken. Die kan contact opnemen met de Hoge Vertegenwoordiger van de EU.

De opdracht sluit aan bij:


 


 

De leerlingen hebben de opdracht 'very good' gemaakt als ze:

Als ze een passende voornaam voor de president hebben bedacht en kunnen aangeven waar Spalatië zou kunnen liggen verdienen ze een extra pluim: 'excellent'.

 

verwante lessen