Nederland telt meer dan 4000 oorlogsmonumenten. De meeste van hen herdenken een of meer gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Stel dat een beeld of een ander monument zou kunnen spreken. Dan zou dat zeggen: “Heb je je wel eens afgevraagd waarom ik hier sta? Dat zou ik je graag willen vertellen. Het is belangrijk dat ook leerlingen van basisscholen dat weten. Luister goed, want ik zou graag van je willen dat je mijn verhaal doorvertelt aan je klasgenoten.”
Het Nationaal Monument aan de Dam is waarschijnlijk het meest bekende oorlogsmonument van Nederland
En dat is precies wat jullie gaan doen: een oorlogsmonument bij jou in de buurt, dorp of stad doorvertellen aan anderen.
Voor deze opdracht krijg je 1 lesuur de tijd. Je doet deze opdracht in je eentje.
Ga naar de website https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten.
Lees de gebruiksaanwijzing in de bron goed door
Kies aan de hand van de gebruiksaanwijzing op de website een monument dat je aanspreekt.
Schrijf een krantenartikel over dit monument.
Print vanaf de website een afbeelding van het monument/
Geef je artikel en de afbeelding aan je meester of juf. Die hangt het aan een prikbord.
Ga naar https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten:
Klik op het rode blok met de tekst: 'Zoek een monument:
Klik op 'Zoeken' naar jouw woonplek (de naam van het dorp of de stad). Als er geen oorlogmonument is, kies dan voor een dorp of stad vlakbij.
Je kunt eventueel ook klikken op 'Monumentsoort' als je per se een beeld wilt kiezen:
Kies het monument dat je het meeste aanspreekt.
Overal in Nederland zijn er monumenten te vinden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Iedereen kent wel de Dokwerker in Amsterdam en De Verwoeste Stad in Rotterdam, maar er zijn duizenden andere oorlogsmonumenten te vinden. Elk oorlogsmonument vertelt een eigen, aangrijpend verhaal over Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze gaan over personen en gebeurtenissen die een belangrijke plaats in deze geschiedenis innemen. Ze vormen dan ook een belangrijk deel van het Nederlands erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. Om dit deel van het erfgoed in beeld te brengen, heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei een aantal oorlogsmonumenten uitgekozen en van een persoonlijke context voorzien, bijvoorbeeld het monument “Japanse Vrouwenkampen” in Arnhem. Hiertoe heeft het comité tien nieuwe getuigenverhalen bij deze monumenten gemaakt en op film vastgelegd. Deze getuigenverhalen zijn te vinden op 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/getuigenverhalen.
Leerlingen zien dat achter elk monument dat aan de Tweede Wereldoorlog herinnert een verhaal steekt over dit hoofdstuk in de geschiedenis van Nederland. Dat verhaal gaat over een markante gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog (bijvoorbeeld de Februaristaking in februari 1941) of over een groep oorlogsslachtoffers.
Plan van aanpak
Voor deze opdracht trekt u één uur uit. Leerlingen maken deze opdracht individueel.
- U zet de computers en de printer klaar.
- U geeft alle leerlingen een papier en pen voor het krantenartikel (maximaal een A4)..
- Vraag als iedere leerling een keuze uit de monumenten heeft gemaakt voor de zekerheid welke monumenten zijn gekozen. Mochten twee of meer leerlingen hetzelfde monument hebben gekozen, laat ze dan opnieuw kiezen opdat iedere leerling van de klas een eigen monument onder handen heeft.
- U laat de leerlingen het artikel schrijven en een afbeelding afdrukken van het monument dat ze gekozen hebben.
- Als iedereen klaar is, hangt u de opstellen met de afbeeldingen op een prikbord op. Zo krijgt u een galerij met monumenten die een verhaal hebben uit de Tweede Wereldoorlog.
Kerndoelen
51 De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.
52 De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de volgende tijdvakken: jagers en boeren; Grieken en Romeinen; monniken en ridders; steden en staten; ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten; pruiken en revoluties; burgers en stoommachines; wereldoorlogen en holocaust; televisie en computer.
- De leerlingen hebben aan de hand van voorbeelden gezien hoe monumenten worden gebruikt om herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden voor mensen die deze oorlog niet hebben meegemaakt;
- De leerlingen hebben herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog voor andere mensen toegankelijk gemaakt in woord en beeld.
Wanneer is het goed?
- Ieder gekozen monument mag maar één keer voorkomen in de galerij.
- Het artikel moet helder aangeven waarom het standbeeld is geplaatst.
- Het artikel moet in correct Nederlands geschreven zijn.