De Euro

 

In 1992 kwamen de regeringsleiders van alle landen van wat nu de Europese Unie is bijeen. Een regeringsleider is het staatshoofd of de premier van een land. De regeringsleiders besloten om in de Europese Unie één gezamenlijke munt in te voeren. Wel zeiden ze erbij dat elk EU-land mocht kiezen: die munt invoeren of zijn eigen munt houden.

In januari 2002 kwam die gezamenlijke munt in omloop, de euro. Ook in Nederland. Voortaan kon je in Nederland alleen in euro's betalen. Niet meer in guldens, de munt die Nederland tot dan toe had.

euro

In Nederland konden burgers in december 2001 een setje euromunten kopen voor 25 gulden. Daardoor konde ze alvast kennismaken met de nieuwe munten.

Dankzij de invoering van de euro hoef je vaak geen geld te wisselen als je naar het buitenland gaat Want ook in Duitsland, België, Frankrijk en enkele andere landen van de EU had de euro de eigen munt van die landen vervangen. Ook kun je voortaan rekeningen in euro’s betalen aan personen in het buitenland.als die personen in een land wonen dat de euro als munt heeft. Vooral voor bedrijven is dat handig. Maar ook voor jou als je iets bestelt in een land dat de euro heeft.

verwante lessen

Login Form