Mensen in een vluchtelingenkamp krijgen ook medische hulp. Een van de organisaties die hier voor zorgt is Artsen zonder Grenzen (AzG). AzG zet gezondheidsposten op in vluchtelingenkampen voor de eerste hulp. Als een patiënt erg ziek is, wordt hij of zij doorgestuurd naar een ziekenhuis in de buurt.

Hoe problematisch de situatie in een vluchtelingenkamp kan zijn, is te zien in een kamp in Jamam (Zuid-Soedan):

 
angelique

Een van de medewerkers van AzG is Angelique Pouwels (rechts). Ze werkt negen maanden per jaar als verpleegkundige in een ziekenhuis in Nijmegen en de overige drie maanden voor AzG. Ze werkt onder meer in een kamp voor Afghaanse vluchtelingen in Pakistan. Daar zet ze een voedingscentrum op. Ondervoede kinderen kunnen hier aansterken.
Ondervoede kinderen die in het kamp worden opgevangen, worden gewogen en gemeten. Dan gaan ze naar het centrum. Daar krijgen ze een speciaal dieet met onder andere pap en melk. Pouwels vertelt waarom nieuwe vluchtelingen die in haar kamp komen, altijd eerst naar de post moeten.

Als ze jonger dan 15 jaar zijn, worden ze daar ingeënt tegen mazelen. Daarna moeten ze daar nog enkele malen langskomen om tegen andere ziekten te worden ingeënt. Mazelen en andere besmettelijke ziekten zijn gevaarlijk in een vluchtelingenkamp. Er zitten veel mensen dicht op elkaar. Iemand die ziek is, kan in korte tijd veel anderen aansteken.

Medewerkers van AzG geven ook voorlichting aan zwangere vrouwen en helpen tijdens en na de bevalling.
Hygiëne is heel belangrijk in een vluchtelingenkamp. Slechte hygiëne is een belangrijke oorzaak van de uitbraak van ziektes. Daarom vertellen Pouwels en haar collega's de kampbewoners ook hoe ze zichzelf, hun tent en het kamp schoon moeten houden.

Schoon water is daarbij onmisbaar. AzG zorgt ook hiervoor. Het water wordt opgepompt uit een put en in een tankauto naar het kamp gebracht. Daar wordt het in plastic zakken van 10.000 tot 15.000 liter overgepompt. Van iedere zak loopt een leiding naar een kraan waar mensen water kunnen tappen. Wel moeten ze daar eerst chloor in doen voor ze het drinken, want er zitten bacteriën in waar je ziek van kunt worden.

Vraag
5) Waarom is de situatie in vluchtelingenkamp Jamam zo problematisch?
vorigestapvolgendestap