In oktober 2013 zonken er vlak achter elkaar twee boten op de Middellandse Zee waarbij in totaal meer dan 500 bootvluchtelingen verdronken. Reden voor de Italiaanse regering om in te grijpen.

In november 2013 begon Italië met de zoek- en reddingsoperatie Mare Nostrum (“Onze Zee”).
Amnesty International voer mee met de Virginio Fasan en maakte dit videoverslag:


Lost to the deep (Engelstalig); Let op: het filmverslag toont enkele heftige beelden

zoekgebiedvergelijking
In een jaar tijd werden 150.000 mensen van de verdrinkingsdood gered, voor vierduizend mensen kwam de hulp te laat. Maar de kosten waren hoog: de operatie Mare Nostrum kostte ruim 9 miljoen euro per maand. Italië heeft de EU financiële hulp gevraagd, maar ook de overige EU-landen gevraagd meer vluchtelingen op te nemen. Die weigerden dat. Om die reden is Italië op 1 november 2014 gestopt met de zoek- en reddingsoperatie.

Mare Nostrum werd vervangen door Triton. De EU betaalt mee, maar alleen langs de kusten. Het budget ging terug van 9 miljoen naar 3 miljoen per maand.
Je kon er op wachten. Tussen januari en april waren er vier incidenten met schepen die schipbreuk leden. In april 2015 verging er een schip met meer dan 800 bootvluchtelingen aan boord. Het schip leed schipbreuk buiten het gebied waar Triton naar de boten van bootvluchtelingen zoekt. Maar 28 vluchtelingen overleefden de schipbreuk, onder wie de kapitein.
De Europese Unie verdriedubbelde in april 2015 haar budget en stelde meer vlieg- en vaartuigen ter beschikking. De EU wil mensensmokkelaars nog strenger aanpakken en stelt voor om het aantal bootvluchtelingen (beter) te verdelen over de aangesloten Europese landen.

Vragen
8) Kijk (nog eens) naar het YouTube-filmpje. Waar komen de meeste bootvluchtelingen vandaan? Waarom gaan ze met een boot?
9) De EU heeft haar budget voor Triton weer opgeschroefd tot het niveau van Mare Nostrum, maar er is één groot verschil. Welk verschil is dat?
vorigestapvolgendestap