Net als Europa hebben de Verenigde Staten te maken met veel illegale migranten die proberen hun land binnen te komen. Eén manier om die stroom van illegale migranten te verminderen is het in het leven roepen van een loterij.
greencardlottery
Sinds 1994 kunnen migranten jaarlijks meedoen met een loterij. De winnaars krijgen geen geld, maar een permanente verblijfsvergunning. Omdat deze vergunningen groen zijn, worden ze Green Cards (Groene Kaarten) genoemd en de loterij wordt Green Card Lottery genoemd. De officiële naam van deze loterij is de Diversity Visa Lottery (Verscheidenheids Visa Loterij). Elk jaar verloten de VS 50.000 Green Cards.

Deelname is gratis en makkelijk. Voorwaarde is dat je al je gegevens juist invult. Wie ooit betrapt is op een poging om Amerika illegaal binnen te komen, mag niet meer meeloten.

Amerika telt zo’n 320 miljoen inwoners, de 28 landen van de Europese Unie tellen samen 507 miljoen inwoners. Wellicht is het een idee om in de EU ook een soortgelijke loterij op te zetten?

Vraag
6) Stelling: een Europese 'Verscheidenheidsloterij' zal het aantal ‘economische vluchtelingen’ doen verminderen. Geef een argument vóór en een argument tegen de stelling.
vorigestapvolgendestap