Inclusieve financiering

UNSGSAVoedselverkoper op de markt, winkelbediende, schoenen-poetser, kleine boer. Veel mensen in ontwikkelingslanden hebben moeite om rond te komen van wat ze verdienen. Ze kunnen niet sparen en als ze het wel lukt om wat te sparen, dan kunnen ze dat niet op de bank zetten. Twee miljard mensen, een derde van alle volwassenen in de wereld, heeft geen bankrekening, kan zich niet verzekeren tegen een ongeluk of ziekte en kan geen krediet krijgen voor een eigen bedrijfje. 

De UNSGSA helpt deze mensen. UNSGSA staat voor United Nations Secretary-General's Special Advocate for inclusive finance for development, de Speciale Gezant van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Met inclusieve financiering bedoelen we dat iedereen moet kunnen meedoen aan en profiteren van financiële diensten (zoals het hebben van een bank- of spaarrekeningnummer en het kunnen ontvangen en betalen via een pin- of creditkaart). 

En wie is die Speciale Gezant? Dat is sinds 2009 onze eigen koningin Máxima. Zij heeft economie gestudeerd en ze adviseert de Secretaris-Generaal António Guterres. Ze gaat naar landen en hun regeringen om hen te adviseren om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en kleine bedrijven.  

Flora Edojah is 53 en eigenares van een viskraam op de Ijesha-markt in Lagos. Haar ambities om haar activiteiten buiten haar lokale markt uit te breiden, werden om dezelfde reden als veel kleine bedrijven belemmerd: gebrek aan onderpand of een kredietgeschiedenis. De banken waren niet bereid om krediet dat nodig is om te groeien te verstrekken. Mevrouw Eodjah wendde zich naar Lidya, een digitaal platform in Nigeria. Lydia beoordeelde Edojah's online aankopen van benodigdheden en stelde vast dat ze een betrouwbare zakenvrouw was en een uitstekende gok voor krediet. Binnen 24 uur na haar aanvraag kreeg ze een lening van 1 miljoen naira (=2335 euro). Het inkomen van mevrouw Edojah is sindsdien met meer dan 20% gestegen. Ze kan haar vis nu verkopen aan een breder scala aan klanten en heeft een vergunning aangevraagd om te verkopen aan grote hotels en supermarkten. Toen ze eind 2017 de UNSGSA ontmoette, kreeg ze haar derde lening van Lidya, haar personeelsbestand was uitgebreid tot vijf en maakte ze ambitieuze plannen om haar eigen viskwekerij op te richten.

In november 2019 sprak de koningin in haar rol als UNSGSA Safia Javed, een 48-jarige schoonheidsspecialiste en moeder van drie zonen in Lahore. Zij is de enige kostwinner in haar familie sinds haar man enkele jaren door nierfalen niet meer kan werken. Zoals veel vrouwen in Pakistan, kon mevrouw Javed soms weinig geld meenemen nadat ze de hele dag in een traditionele salon had gewerkt, om te voorkomen dat verschillende werkloze mannelijke familieleden haar spaargeld zouden opnemen. Dankzij SimSim, een soort 'mobiele portemonnee', konden klanten digitaal betalen. Nu ontvangt en bewaart ze haar verdiensten op de mobiele portemonnee en heeft mevrouw Javed - samen met de andere vrouwelijke schoonheidsspecialisten - nu meer privacy en controle over haar geld. Ze vertelde de kiningin dat SimSim het mogelijk maakt haar geld veilig te houden.

Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven steunt de koningin in haar werk, maar wil dat vooral vrouwen in ontwikkelingslanden een bankrekening kunnen krijgen. Van Veldhoven: “Veel te vaak hebben vrouwen niets te zeggen over hun eigen financiën. Daarmee blijven vrouwen afhankelijk van hun man of familie. Met een bankrekening kunnen vrouwen zelf sparen, een krediet aanvragen om een bedrijfje te beginnen en contracten sluiten zonder dat zij daar de toestemming van anderen voor nodig hebben.” 

In 2016 presenteerde Van Veldhoven op 8 maart, op internationale vrouwendag, haar actieplan ‘Met man en macht: op weg naar vrouwenrechten en gendergelijkheid.’

 

Nederlands fonds

De Nederlandse regering ondersteunt Nederlandse kleine ondernemingen die samenwerken kleine ondernemingen in 70 verschillende ontwikkelingslanden. Dat doet ze met het behulp van het Dutch Good Growth Fund (Nederlands Fonds voor Goede Groei). Hoe DGGF werkt kunnen we het beste laten zien aan de hand van twee voorbeelden.

De video hieronder laat zien hoe de samenwerking tussen Sosai Renewable Energies Company Nigeria en het Nederlandse bedrijf Independent Energy.


Een tweede voorbeeld is Sogoodtowear. Het is geen bedrijf, maar een coöperatie. Nederlandse ontwerpers en verkopers vormen met Nepalese spinners en wevers de leden. Samen maken ze hoogwaardige truien en shirts: 100% kasjmier, 100% fairtrade. Dat is wereldwijd uniek. 

sogoodtowear

Het probleem van Nepalese geiten is, dat ze niet of nauwelijks wol hebben. Daarom zette Sogoodtowear een fokprogramma op. "We hebben 6 Australische geiten naar Nepal gehaald. Die produceren wel voldoende wol. Kruisen we die enkele malen met Nepalese geiten, dan ontstaat een nieuw inheems ras dat zeer geschikt is."

In 2022 zullen er voldoende dieren zijn voor Sogoodtowear om er speciale boerderijen voor op te zetten. "Tot die tijd levert deze investering ons niets op. Gelukkig konden we een beroep doen op het DGGF. Dankzij een voorfinanciering konden we de Australische geiten transporteren en het fokprogramma uitvoeren." Met de ketenorganisatie (van geit tot trui) helpt Sogoodtowear in Nepal de werkgelegenheid. Ze traint medewerkers en draagt bij aan het dierenwelzijn.


Vragen
10) Omschrijf in je eigen woorden wat we bedoelen met 'inclusieve financiering'.
11) Leg uit wat we bedoelen met een win-win-situatie voor de deelnemers aan het Dutch Good Growth Fund?
12) Waar staat 'Good' voor in het DGGF? Hoe blijkt dat uit de twee voorbeelden?
vorigestapvolgendestap