Armoede
De armoede in de wereld wordt steeds minder, maar de kloof tussen arm en rijk is groter dan ooit. Ruim 2000 miljardairs zijn samen rijker dan 60% van de wereldbevolking. Er leven nog steeds meer dan 700 miljoen mensen (10% van de wereldpopulatie) in armoede. Het gaat om mensen die geen baan hebben, maar ook om mensen die wel een baan hebben, maar te weinig verdienen om een menswaardig bestaan te leiden. 

In 2015 hebben alle staatshoofden, overheids- en topvertegenwoordigers nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelstelling (Sustainable Development Goals) opgesteld met als eerste doelstelling een einde maken aan wereldwijde armoede.

arm rijk

Superrijken
Het Amerikaanse blad Forbes stelt elk jaar een lijst op met alle miljardairs in de wereld. Op 18 maart 2020 is de nieuwste lijst gepubliceerd en de rijkste persoon op deze lijst is Jeff Bezos. Hij heeft onder andere Amazon opgericht en bezit 113 miljard dollar (113.000.000.000 dollar = 104.319.376.078 euro). Hij verdiende in 2019 nog meer (131 miljard dollar) dan nu, maar na de scheiding ging een deel van zijn inkomen naar zijn ex-vrouw.

De voormalige nummer één staat nu op de tweede plaats, omdat hij miljarden dollars gedoneerd heeft aan goede doelen. Bill Gates is de oprichter van Microsoft, maar hij heeft zijn focus nu gelegd op zijn stiching de Bill & Melinda Gates Foundation. Bill Gates bezit 103,5 miljard dollar.

Andere bekende miljardairs zijn Mark Zuckerburg (oprichter van Facebook - 34 miljard dollar) en Kylie Jenner (oprichter van het cosmeticabedrijf Kylie Cosmetics - 1 miljard dollar)

Ook Nederland kent miljardairs zoals Charlene de Carvalho-Heineken (14,2 miljard euro) en John de Mol (2,7 miljard euro).

superrijken2

Groeiende kloof
De kloof tussen de armen en de superrijken blijft maar groeien. Dat is tijdens de uitbraak van covid-19 (ook bekend als corona) van 2020 ook weer gebleken. Sinds de uitbraak van het covid-19 is het vermogen van Jeff Bezos gestegen naar 138,5 miljard dollar. Omdat iedereen thuis moet blijven vanwege het virus maken mensen meer gebruik van Amazon. Maar het betekende ook dat er veel winkels moesten sluiten, waardoor er minder werd gekocht.

Bedrijven hebben daarom kleinere bestellingen gedaan, bestellingen afgezegd of om uitstel van betaling gevraagd. Zo hebben grote winkelketens als C&A en Primark een miljoenenorder gecanceld. Dit betekent dat naar schatting 60 miljoen onderbetaalde vrouwelijke werkers die de kleding gemaakt hebben wel hebben gewerkt, maar niet betaald krijgen. Het betekent ook dat miljoenen medewerkers tijdelijk geen werk hebben of zelfs ontslagen worden.

Het grote nadeel van de situatie is dat de rijken rijker worden en hierdoor weer meer invloed kunnen uitoefenen op bijvoorbeeld de belasting die ze betalen. Meer hierover lees je in de les over belastingontwijking.

Vragen
8) Welke beroepen hebben naast de kledingmakers negatieve gevolgen ervaren van het coronavirus?
9)  De verkoop is bij Amazon omhoog gegaan, maar toch is dit niet alleen maar positief. Wat is niet goed gegaan tijdens de uitbraak van covid-19 bij Amazon? (tip: Amazone is in april/mei 2020 in het nieuws geweest).
10) Waarom is het een groot nadeel dat de rijken invloed kunnen uitoefenen op de belasting?
vorigestapvolgendestap