Hoe kijken kinderen aan tegen (on)gelijkheid en (on)eerlijkheid?

Het knagende gevoel van ongelijkheid en oneerlijkheid zie je al bij hele kleine kinderen. Het Early Childhood Cognition Lab van de Universiteit van Washington heeft onder babies van 15 maanden onderzoek gedaan. Ze lieten deze babies kijken naar twee mensen met vier koekjes. Als ze allebei twee koekjes kregen keken ze evenlang naar beiden. Als iemand een koekje kreeg en de ander drie, bleven hun ogen duidelijk langer hangen bij de persoon die drie koekjes kreeg*. 

https://evonomics.com/are-we-born-with-a-sense-of-fairness/

Maar hoe zit dat bij kinderen die zich ook verbaal kunnen uitdrukken? Kijk daarvoor naar onderstaand Zweeds filmpje (in het Engels ondertiteld, klik hier voor de Nederlandse vertaling). De conclusies zijn duidelijk. Kinderen hebben van kinds af aan een sterk gevoel voor gelijkheid en eerlijkheid. 

Vraag
1) Stel: jij bent onderzoeker bij de Universiteit van Washington. Je hebt meegewerkt aan het onderzoek bij hele jonge kinderen en je hebt het Zweedse filmpje met wat oudere kinderen gezien. Wat zou het volgende zijn dat je zou willen weten? Welke vraag/vragen liggen voor de hand?
vorigestapvolgendestap