De Keniaanse landbouwer Kisilu Musya ontpopt zich tot autodidact filmmaker wanneer hij van een Noorse regisseur een camera krijgt. Hij filmt het leven van zijn gezin, het dorp waarin hij woont en de steeds extremere weersomstandigheden in zijn land. Aanvankelijk is er enorme droogte en wacht de gemeenschap met smart op regen. Maar als deze eenmaal komt, zijn de gevolgen niet te overzien: een ongekend harde storm vernietigt Kisilu’s huis en een enorme overstroming zet het land blank en verwoest alle gewassen. Dit motiveert de boer tot actie: hij begint een lokale beweging voor boeren om meer aandacht te krijgen voor de desastreuze gevolgen van klimaatverandering.

Kisilu filmde zijn eigen verhaal en het werd door de Noorse regisseur in de bioscopen uitgebracht onder de (Engelse) titel: 'Thank you for the rain'. 
Zie daarvoor onderstaande trailer: 


Klik hier voor de vertaling in het Nederlands

Kisilu is ook al zijn zaaigoed kwijt. Heeft hij nog genoeg geld om nieuw zaaigoed te kopen? Moet hij huis en haar in zijn boerderij in Kenia verlaten? Zo niet dan dreigt hij een 'klimaatontheemde' te worden, een term die je nog niet in het woordenboek zult vinden.

Een andere term die je ook (nog) niet in het woordenboek zult vinden is 'klimaatvluchteling'. Toch zijn de eerste klimaatvluchtelingen al door de VN erkend. 
Een gevolg van de klimaatverandering is de stijging van de zeespiegel. 

Diverse kleine eilanden in de Stille en Indische oceaan dreigen door de zeespiegelstijging overspoeld te worden. De nood is het hoogst in Tuvalu, een eilandengroep van 113 eilanden waarvan er maar acht zijn bewoond (tuvalu betekent 'acht eilanden'). Het hoogste punt van Tuvalu ligt 4,6 meter boven zeeniveau en gemiddeld maar 1 meter boven zeeniveau.
Tuvalu is ten dode opgeschreven en de uittocht is al begonnen. Nieuw-Zeeland wil klimaatvluchtelingen verwelkomen met een speciaal visum. De regering  heeft een speciale minister voor klimaatverandering die werk maakt van de plannen om 100 klimaatvluchtelingen van eilanden in Nieuw-Zeeland op te nemen. Dat is nog maar het begin. Wat te denken van onderstaand filmpje uit 2016 (!) over migratie en klimaatvluchtelingen.


Vraag 
4) Met welke problemen rondom de klimaatvluchtelingenproblematiek hebben de VN en haar landen te maken?
vorigestapvolgendestap