Noord- en Zuid-Jemen werden in 1990 verenigd onder de naam Jemen, maar diverse stammen waren daar niet blij mee. De Houthi's uit het noorden bleven strijden voor een onafhankelijk Noord-Jemen. In 2015 barstte de bom en ontstond er een burgeroorlog. Het liep helemaal uit de hand toen Iran de Houthi's steunde en Saoudi-Arabië het Zuid-Jemenitische leger te hulp schoot. Beide kanten kregen enorm veel wapens in handen.

factor oorlog onderdrukkingSindsdien zijn 2 miljoen Jemenieten binnen eigen land (de ontheemden) het oorlogsgebied ontvlucht en nog eens 0,3 miljoen mensen zijn naar het buitenland (de vluchtelingen) gevlucht. Overal in Jemen heerst angst. "Er is een groot gebrek aan voedsel, water en veiligheid. Er zijn dagelijkse bombardementen en mensen sterven. Rebellen schieten willekeurig op mensen. Je kunt niet meer veilig over straat", aldus Zakaria Hassan die naar Djibouti is gevlucht.

oorlog jemen

Hani Al-Khamri werkte in de havenstad Aden 13 jaar met Somalische vluchtelingen die in Jemen werden opgevangen. Hun 17-jarige dochter Julia zat nog op school en was zich aan het voorbereiden op de eindexamens. Op 21 maart 2018 veranderde het leven van de familie volledig. Houthi-rebellen vielen de stad aan. Overal reden er tanks en klonken er schoten. Via WhatsApp kon de familie volgen wat er in de stad gebeurde. Uit hun wijk alleen al werden er dertig jongeren doodgeschoten toen ze de stad probeerden te verdedigen. Wat volgde waren 'drie weken hel', zegt Hani. Een buurman werd doodgeschoten toen hij door het raam naar buiten keek. Een vrouw in de buurt werd doodgeschoten door een sluipschutter toen ze de was aan het ophangen was. Toen hun huis door granaten werd getroffen, besloot de familie te vluchten. Het lukte hen om in de haven een boot te bemachtigen. 

"Mensen huilden, schreeuwden. We waren zo bang. De boot na ons werd beschoten door Houthi's. Volwassenen kinderen stierven in die boot", zegt moeder Ashwak. "We zetten ons leven op het spel, maar we moesten weg zien te komen. Het is niet veilig in Jemen. Aden is een spookstad geworden."

De familie vond een plek in een opvangkamp in Djibouti. Waar ze uiteindelijk naar toe willen gaan, weten ze nog niet. Canada of Europa? "Waar we heen gaan, wacht tenminste niet de dood."

"En kijk nu waar we zijn", zegt hij. "Een paar maanden geleden hielp ik nog vluchtelingen, nu ben ik er zelf een geworden."

Vraag
1) Oorlog is duidelijk de belangrijkste push-factor waarom de familie Al-Khamri het land ontvluchtte. Welke factor(en) zullen nog een rol hebben gespeeld?
vorigestapvolgendestap