Hoe weet je wat er in de wereld plaatsvindt? Dat weet je dankzij programma's op tv en op de radio, dankzij artikelen in de kranten en in de sociale media. Maar kun je al die berichten wel vertrouwen? Nee dus. Iiedereen kent het fenomeen van fake news of in het Nederlands: nepnieuws.

Van sommige berichten kun je op je klompen aanvoelen dat ze niet kloppen. De tweet van Wilders met een trucfoto van Alexander Pechtold als sharia-aanhanger werd door niemand serieus genomen. Maar hoe zit het met andere berichten? Van alle mensen vertrouwen de Nederlanders de media nog het meest:


accuraatnieuws
Vraag
5) Het Amerikaanse onderzoeksbureau YouGov vroeg 1684 volwassenen om nepnieuws van echt te onderscheiden aan de hand van zes koppen van nieuwsberichten. Kun jij dat ook?

1. NEP / ECHT Immigranten krijgen bij aankomst 9.000 euro om de economie te stimuleren.

2. NEP / ECHT Toeristen gebeten door krokodil, nadat zij probeerden een selfie te maken.

3. NEP / ECHT IJsland houdt oudejaarsfeest voor asielzoekers.

4. NEP / ECHT De dorpen High Easter en Good Easter in het Britse Essex moeten hun naam aanpassen na klachten.

5. NEP / ECHT Trump biedt gratis tickets naar Afrika voor wie Amerika wil verlaten.

6. NEP / ECHT Trump kiest een schatrijke oliebaas met nauwe banden met Vladimir Poetin als minister van Buitenlandse Zaken.

De antwoorden krijg je van je docent.
Had jij ze alle zes goed? Heel knap, van de volwassenen uit het onderzoek lukte dat maar 4%! De helft had minstens één bericht fout.


Iedereen trapt wel eens in een nepbericht. Ook president Trump trapte in een retweet van een onjuiste 'anti-moslim-video'. In Nederland verscheen een video van twee minderjarige autochtone jongens die ruzie kregen en waarbij er een de andere jongen op krukken in elkaar slaat. De dader is opgepakt, maar was géén moslim of migrant. Jayda Fransen -vicevoorzitter van de extreemrechtse organisatie Britain First- retweette de video met het bijschrift 'Moslim-migrant slaat Nederlandse jongen op krukken in elkaar'. Toen in Amerika de retweet van Trump rondging, haastte de Nederlandse ambassade zich om aan te geven het bericht niet klopte, maar het kwaad was al geschied.

nieuwscheckers
Over allerlei thema's, dus ook over migratie en de islam, verschijnen er tal van nepberichten in de Nederlandse media. Nieuwschekers van de Universiteit van Leiden onderzoekt veel berichten op hun waarheid. Zij vonden in enkele jaren honderden nepberichten. We geven er drie over migranten en moslims: 

BERICHT BEWERING BRON OORDEEL WAAROM KLOPT HET NIET?
Moslims willen geen varkensvlees in schoolkantine Een Nederlandse burgemeester reageert op een eis van islamitische ouders dat varkensvlees niet meer in de schoolkantine verkocht wordt. Het bericht wordt al jarenlang op een groot aantal Facebookpagina’s gedeeld in ondermeer Nederland, Canada, Spanje, België en Australië. ONWAAR De organisatie Hoaxmelding schrijft dat het steeds om verschillende burgemeesters uit verschillende landen gaat. Op Google legt Hoaxmelding uit waarom het niet klopt, maar op Facebook gaat het door. Verschillende (echte) burgemeesters hebben verklaard dat het om een nepbericht gaat.
Zingende moslima uit Deventer bedreigd Een moslima uit Deventer wordt door orthodoxe geloofsgenoten met de dood bedreigd omdat ze zingt Facebookpagina Niet100 met 200.000 likes. ONWAAR De zangeres die op de facebookpagina zingt, is de Maleisische Shila Amzah. Ze is in Azië zeer beroemd, zingt overal zonder problemen en ontvangt geen bedreigingen.
Asielzoekers mishandelen puppy Drie asielzoekers stelen een jong hondje en mishandelen het ernstig. Het bericht verscheen op WTF Bro, Not100, Straatmedia, Kijkvideos, Viraltube, Tagjouwvriend, Viraalvideo, Lijpeshit en Fantastisch.co. Het werd op Facebook onder andere verspreid via de pagina van LEESR met 1600 likes. ONWAAR Twee berichten zijn samengevoegd. In 2017 drogeren vier Britse tieners het dier, breken zijn nek en twee poten en steken hem in brand. De hond overleeft het op wonderbaarlijke wijze.
De foto van de vermeende daders is ontleend aan een bericht uit 2013 over drie Britten die tot celstraffen werden veroordeeld voor het voorbereiden van terroristische aanslagen.
Beide berichten hebben niets met asielzoekers te maken.


Vraag 
6) Geef minstens drie verschillende redenen waarom mensen nepberichten plaatsen.
vorigestapvolgendestap