In het zuiden van Europa proberen vooral migranten uit Afrika of Midden-Oosten om de Europese Unie binnen te komen. In het oosten zijn dat migranten uit buurlanden als Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland of nog verder naar het oosten gelegen landen als Afghanistan.  

slovaanspaspoort
De grens tussen Slowakije en Oekraïne is minder dan 100 kilometer lang (97,7 km), maar gold lange tijd als een gatenkaas waar sigaretten, benzine en mensen zonder veel moeite doorheen konden glippen. Toen Slowakije lid werd van de Europese Unie moest dat veranderen.

Nu geldt Slowakije als een land met een van de veiligste grenzen van de EU. De maatregelen die Slowakije - met hulp van de EU- nam, zijn indrukwekkend. Het aantal grensbewakers is uitgebreid van 240 naar 880 mensen. De douaniers beschikken over reuzenscanners waar elke vrachtwagen doorheen moet.
De scanners ontdekken sigaretten in autobanden, benzinetanks of autostoelen én mensen die zich in de vrachtwagens verborgen houden. De douaniers beschikken ook over nachtcamera’s, warmtekijkers, sneeuwscooters, squads (vierwielige motoren) en honden. En als iemand in de buurt van de grens komt, gaat er kilometers verderop een alarm af.

Dan klinkt er een alarm. De mensen in de controlekamer schrikken op. Ze spoelen snel het beeld terug van de camera die een beweging aan de grens heeft waargenomen. “Vals alarm, een fazant”, zegt een van de agenten, wijzend op een stipje in de velden.

De vele maatregelen hebben geholpen. Het aantal illegalen dat er in slaagt door de mazen van het net te glippen, is drastisch afgenomen. 

forteuropaDe controles aan de buitengrenzen van de Europese Unie zijn zo streng, dat sommigen de EU daarom aanduiden als 'Fort Europa'. Maar ondanks alle maatregelen lukt het migranten toch om Europa te bereiken, met name vanuit zee. 

In juli 2018 spraken de EU-leiders over een top met als doel dat de EU verandert in een echt Fort Europa met een ophaalbrug, onbereikbaar voor migranten die illegaal de Middelalandse Zee willen oversteken. Of dat gaat lukken?

Naast de eerder gemaakte afspraken met Turkije en Libië wil de Europese Commissie (die de EU bestuurt) een echte Europese grens- en kustpolitie (met tienduizend agenten) en 'ontschepingsplatforms' in Noord-Afrika waar onderschepte migranten naar toe worden teruggestuurd. Maar hoe die er precies moet gaan uitzien is nog niet uitgewerkt. En de Afrikaanse landen als Tunesië en Egypte staan niet te springen om om al die migranten op te vangen.


Vragen 
5) Is de benaming 'fort' terecht of niet? Licht je antwoord toe. 
6) In hoeverre kunnen we 'Fort Europa' als een fysieke barrière zien?
7) Een van de grote problemen van de Brexit (de vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU) is een van de buitengrenzen. Leg uit hoe dat zit.
vorigestapvolgendestap