In 2013 werd dictator Kadhafi in Libië ten val gebracht en vermoord. Het land verviel in chaos en mensensmokkelaars hadden vrij spel. Zij organiseerden honderden illegale bootreizen naar Europa met honderdduizenden migranten aan boord. Intussen vluchtten honderdduizenden vluchtelingen weg uit de oorlog in Syrië. Velen van hen kwamen in Turkije terecht op doortocht naar Griekenland.

Ten midden van wat intussen de 'Europese migrantencrisis' was gaan heten zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel eind augustus 2015 in een persconferentie: "Wir haben so vieles geschafft. Wir schaffen das." ("Het is ons zo vaak gelukt. Het lukt ons wel."). Deze uitspraak lokte nog meer migranten naar Duitsland. Honderdduizenden migranten en vluchtelingen maakten zich klaar om dwars door Europa ('de Balkanroute') naar Duitsland te trekken. De Europese Unie kwam als oplossing om de migranten en vluchtelingen verplicht te herverdelen over de Europese landen. Met name enkele Oost-Europese leden van de EU zagen daar helemaal niets in. De Hongaarse regering zag als oplossing het bouwen van prikkeldraadhekken, eerst langs de grens met Servië.

prikkeldraad hongarije
Migranten die door het prikkeldraadhek probeerden te komen riskeerden daarvoor 3 jaar celstraf en 5 jaar als ze het hek hadden beschadigd. De Hongaarse premier Orban vond dat nodig om de "christelijke identiteit van Europa" te beschermen (in een interview met de Duitse krant Der Spiegel).
De regering liet de grens bewaken door militairen. Alle migranten, ook migranten die al in het land waren, werden opgesloten in kampen. Migranten die een asielverzoek wilden indienen, moesten daar op een beslissing wachten op basis van snelrecht. Van alle asielvragen werd 99,5% van alle migranten geweigerd en teruggestuurd naar Servië. 
Later volgden Slovenië en Kroatië met eigen prikkeldraadversperringen en richtte Hongarije ook prikkeldraadversperringen op aan de grens met Roemenië.

De Europese crisis werd pas opgelost toen Europese landen niet-verplichtte deals met Turkije en Libië sloten en het aantal migranten naar Europa met 90% daalde.

Vragen
3) Vanuit welk vooroordeel over migranten gaat premier Orban van Hongarije uit?
4) Waarom zouden mensenrechtenorganisatie als Amnesty tegen het snelrecht in Hongarije zijn?
vorigestapvolgendestap