muur trumpEen van de speerpunten van president Trump van Amerika is een hard migratiebeleid. Zijn inzet is zowel illegale als legale migratie zoveel mogelijk te beperken. Legale migratie wilde hij beperken door een reisverbod in te stellen voor een aantal (islamitische) landen. De Amerikaanse rechter stak daar echter een stokje voor, omdat het reisverbod zou leiden tot discriminatie.

Om illegale migratie tegen te gaan opperde hij dat er een muur gebouwd zou worden langs de Amerikaanse-Mexicaanse grens en dat Mexico die maar moest betalen. Mexico bedankte voor de eer en nu probeert de president het Congres (bestaande uit het Huis van Afgevaarden en de Senaat) te laten instemmen met de bouw van de muur. De kosten liggen naar schatting tussen de 20 en 70 miljard dollar (= 18-62 miljard euro).

Erg succesvol zijn de pogingen van Trump nog niet. Wel heeft hij acht prototypen van de muur laten bouwen, die ieder elk een half miljoen dollar kostten. Allemaal zijn ze maar liefst negen meter hoog, van massieve betonnen constructies tot metalen exemplaren met pinnen erop. Hij keurde ze overigens alle acht af. Hij wil een muur met een doorzichtige constructie, zodat Amerikaanse grenswachters de immigranten beter kunnen zien aankomen. 

Onderzoekers zijn niet enthousiast over de muur. De grens is 3169 kilometer lang, gaat over rivieren, bergen en onhergbergzame gebieden met extreme weeromstandigheden en is erg duur. Bovendien is het de vraag of je migranten met een muur kunt tegenhouden. Een migrant zei daarop: 'Als ze een muur van 9 meter bouwen, kom ik met een ladder van 10 meter. En als de muur 10 meter hoog gaat worden, kom ik met een ladder van 11 meter."

De Mexicaanse muur is niet de enige grensmuur die in de afgelopen tien jaar is gebouwd of staat gepland, alle door welvarende landen met buurlanden die veel minder welvarend zijn (tot een kwart minder dan hun rijke buur). In 1945 telde de wereld één grensmuur, nu zijn het er al bijna vijftig.


Vraag 
2) Ondanks de bouw van vijftig grensmuren stijgt nog altijd het aantal (arbeids)migranten (klik hier voor de aantallen) nog steeds. Je kunt concluderen dat muren bouwen niet echt helpt. Wat zou je dan wel moeten doen om het aantal migranten terug te brengen?
vorigestapvolgendestap