twee en eenfactoren

Enkele sterke push- en pull-factoren komen voort uit de overboekingen (meer bekend onder de Engelse naam: remittances) van economische (legale en illegale) migranten vanuit het rijke westen naar familieleden in ontwikkelingslanden. 

Als voorbeeld kijken we naar Senegal en zijn inwoners. In 2006 was Senegal volop in het nieuws toen duizenden migranten per boot overstaken naar de Canarische Eilanden, een kolonie van Spanje. De migranten hoopten via de Canarische Eilanden het vasteland van Europa te bereiken. Daar stak de Spaanse regering al snel een stokje voor en deze migratieroute droogde al snel op.

Tegenwoordig nemen de Senegalese migranten een andere route, over land naar Libië, in de hoop daar de Middellandse Zee te kunnen oversteken. Hoe belangrijk de overboekingen zijn, moge blijken uit onderstaande fragmenten van Nieuwsuur:

Wereldwijd bedragen de overboekingen zo'n 450 miljard dollar per jaar. Dat is ongeveer vier keer zoveel als er jaarlijks aan ontwikkelingshulp wordt gegeven. Zo'n 200 miljoen migranten maken elk jaar geld over naar zo'n 800 miljoen ontvangers.

Vragen
12) Senegal is een stabiel democratisch land zonder oorlog. Waarom zouden veel migranten toch die gevaarlijke tocht nemen? Noem twee of drie verschillende redenen en vergelijk die met de push- en pull-factoren hierboven.
13) Welk beeld onder de achterblijvers over Europa klopt niet met de werkelijkheid?
14) Hoe probeert Nederland te voorkomen dat die migranten komen?


Western Union
Spil in die overboekingen is Western Union. Dit Amerikaanse bedrijf heeft volgens eigen zeggen in zo'n beetje elk land van de wereld agentschapppen, in totaal zijn er meer dan een half miljoen agentschappen (zie https://www.westernunion.com/nl/nl/home.html). 

agentschap

Stel je bent een Senegalees, je hebt wat verdiend in Nederland en je wilt 200 euro sturen naar je familie in Senegal. Hoe werkt dat?

1) Je zoekt een agentschap in de buurt op. Amsterdam heeft meer dan 150 agentschappen van Western Union, maar zelfs het Limburgse dorp Nederweert (7000 inwoners) heeft er een. Kortom, er is altijd wel een agentschap in de buurt.

2) Je vult een formulier in waarin staat dat je contant geld wil betalen en dat de ontvanger het contant kan ophalen.

3) Je betaalt 204,95 euro en je krijgt een nota met een volgnummer (MTCN).

4) Je emailt, belt of Whatsappt de code naar je familielid.

5) Hij of zij gaat naar een agentschap in Senegal en kan daar met de code 200 euro ophalen.

Het geld van de Senegalese migrant is binnen enkele minuten in handen van het familielid in Senegal.

Vragen
15) Een van de redenen waarom veel migranten graag gebruik maken van Western Union is het grote netwerk en de snelheid van overboekingen. Via een bank duurt dat veel langer. Maar er is nog een heel belangrijke reden waarom bijvoorbeeld de Senegalese migrant een Nederlands agentschap gebruikt. Waarom zou dat zijn?
16) De overboekingskosten in Nederland vallen wel mee (€4,95 voor het overboeken van €200,00). In andere landen ligt dat vaak hoger (5 tot 15% overboekingskosten). De werkelijke kosten liggen echter nog hoger. Welke kosten worden hier niet genoemd, waardoor de ontvanger (het familielid in Senegal) minder dan 200 euro in zijn handen krijgt?
vorigestapvolgendestap