Weer en klimaat hebben alles met elkaar te maken. 

Het weer merk je buiten elke dag. Dat is de wind door je haren, de neerslag uit de lucht en natuurlijk de temperatuur om je heen. Wind, neerslag en temperatuur zijn de elementen die het weer bepalen.

Het klimaat verandert niet zomaar op een dag. het klimaat is namelijk het gemiddelde weer over een langere tijd.

De definitie op de website van het KNMI van klimaat is dan ook: "Het klimaat is het gemiddelde weer over een bepaalde periode."

Meestal reken we het gemiddelde weer uit over een periode van 30 jaar, zoals de definitie van Wikipedia aangeeft: "Het klimaat is de gemiddelde weerstoestand (temperatuur, windkracht, bedekkingsgraad en neerslag) over een periode van minimaal 30 jaar."

Het KNMI heeft het gemiddelde klimaat van Nederland uitgerekend: 80 centimeter neerslag en 10 graden Celsius gemiddeld. In de zomer is het natuurlijk warmer en in de winter kouder. De gemiddelde temperatuur is dus niet superlaag en niet extreem hoog: gematigd noemen we dat. Nederland heeft een gematigd klimaat.

Het klimaat wordt niet alleen bepaald door het gemiddelde weer over 30 jaar, maar ook door de enkele klimaatfactoren:


Breedteligging
klimaarfactor breedteligging
Rond de evenaar staat de zon loodrecht boven de hemel en is het er altijd warm. Boven de poolstreken leggen de zonnestralen een langere weg door de atmosfeer af en verwarmen ze een groter oppervlak, waardoor het er altijd koud is. De breedteligging is van grote invloed op de gemiddelde temperatuur. 

Hoogteligging
Je zou denken, bovenop een berg ben je dichter bij de zon, dan op zeeniveau en is het warmer. Mis! Hoe hoger de berg op, hoe kouder het wordt. De afstand tussen de aarde en de zon is 150 miljoen kilometer en een kilometer meer of minder maakt niet zo veel uit. De warmte die je buiten voelt komt van de zon die het aardoppervlak verwarmt, die op zijn beurt de warmte afgeeft aan de lucht. Hoe hoger van het aardoppervlak af hoe ijler de lucht wordt. Op grotere hoogte zijn er minder luchtdeeltjes die de warmte kunnen vasthouden. 

De temperatuur is ook van invloed of er zonnestralen vallen op de berg of niet. Het Italiaanse dorp Viganella is omringd door bergen en ligt altijd in de schaduw. Om te voorkomen dat steeds meer dorpelingen het dorp verlaten, heeft de gemeente een grote spiegel van 5 bij 8 meter geplaatst. Deze spiegel aan de zonnekant van de berg weerkaatst de zon op het dorpsplein. De gemiddelde temperatuur is sinds 2006 met enkele graden gestegen.

Het ingrijpen van de 200 inwoners van Viganella heeft bijgedragen aan een klimaatverandering, zij het op een hele kleine schaal.

(Ben je geïnteresseerd? Kijk dan naar dit Engelstalige YouTube-filmpje van 5 minuten: https://www.youtube.com/watch?v=4NRR2HpALhM).

viganella

Land of zee
Land geleidt warmte en koude beter dan water. Je merkt dat als je voor het eerst in de lente naar het strand gaat. De luchttemperatuur is dan hoger dan de temperatuur van het zeewater. Het duurt vaak weken voordat de zee opgewarmd is.

Toch mogen we blij zijn dat we in Nederland aan zee liggen. Het zeewater bij ons is vrij warm dankzij de Warme Golfstroom. Langs de kust van Mexico wordt het zeewater opgewarmd en stroomt het warme water helemaal door tot boven het puntje van Scandinavië. Het warme water matigt de invloed van het koude land in de winter en het hete land in de zomer. 

Vraag 
3) De definities van KNMI en Wikipedia zijn niet volledig. Welk onderdeel missen we nog?
4) 'Extreem weer' heeft een andere betekenis dan 'extreem klimaat'. Leg het verschil uit. 
vorigestapvolgendestap