Weer is er elke dag. Zelfs als we zeggen dat het vandaag 'geen weer' is, bedoelen we eigenlijk: 'het is vandaag slecht weer'.

We kennen ook 'extreem weer'. Extreem betekent 'heel erg' (zoals bij 'Ik was extreem moe') of 'anders dan normaal' (zoals bij 'Hij had zulke extreme ideeën dat mensen ervan schrokken').
We spreken van extreem weer als de weersomstandigheden heel anders zijn dan we gewend zijn. Een temperatuur van meer dan 35 graden in de schaduw is in Burkina Faso normaal, maar voor ons is het extreem heet. Een temperatuur van -20oC is in de Zuidpool normaal, voor ons is het extreem koud.

Hetzelfde geldt voor de extreme neerslag in Asten (Noord-Brabant) van juni 2016 in dit fragment van SchoolTV:

extreemweer hoosbuien  

kleurcodesHevige regen- of sneeuwval, ijzel, een hittegolf of ijzige kou, zwaar onweer, een zware storm, dichte mist. Vaak zie je het aankomen, maar extreem weer komt ook onverwachts en plaatselijk. 

Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. 

De gevolgen zijn soms onvoorspelbaar, maar je kunt je goed voorbereiden. Een algemene tip is: Houd de weersvoorspellingen in de gaten. Het KNMI kondigt extreem weer meestal tijdig aan en maakt gebruik van kleurcodes om waarschuwingen af te geven. Deze vind je ook op NOS teletekstpagina’s 710 en 713.

Vraag
2) In het SchoolTV-fragment geeft Rob Sluijter van KNMI aan dat het steeds vaker regent, met steeds vaker hoosbuien, hagel en wateroverlast. Het aantal flinke hoosbuien kwam 50 jaar geleden zo'n zes keer per jaar voor, nu ligt dat al op 10. De vraag is: wanneer spreek je volgens jou niet meer van 'extreem' (= anders dan normaal)? Geef nog een voorbeeld waarbij het 'extreme' steeds 'normaler' aan het worden is.

vorigestapvolgendestap