peri aphelium

Het weer en het klimaat worden onder meer bepaald door de afstand tot de zon. De baan van de aarde om de zon is geen cirkel, maar een ellipsbaan. Het middelpunt van die ellips ligt ook niet in het midden, zoals je hiernaast kunt zien:Het punt dat het dichtst bij de zon ligt, noemen we het perihelium. Het punt dat het verst van de zon af ligt, noemen we het aphelium. Tijdens het perihelium wordt het warmer, tijdens het aphelium kouder op aarde.

Maar de baan om de zon is niet de enige omwenteling die de aarde maakt. De aarde ligt niet netjes op zijn punt en de bewegingen van onze aarde zijn lang niet altijd dezelfde. De aarde wiebelt dus een beetje. Het beste kun je de aarde vergelijken met een tol die niet precies rechtop staat. 

hellingshoekDe hellingshoek is niet constant maar varieert met een periode van ongeveer 41.000 jaar. Over de afgelopen 5 miljoen jaar schommelde de hoek tussen ongeveer 24,5° en 22,0°.

Momenteel is de hellingshoek 23,45°, maar die hellingshoek kantelt in een heel jaar door de draaiing van de aarde. Elk jaar kantelt de hellingshoek van 23,45° aan de ene kant tot 23,45° de andere kant op: dus in totaal 46,90°. Die kanteling verklaart de seizoenen die wij kennen. Op ongeveer 21 juni staat ‘s middags de zon loodrecht op de Kreeftskeerkring en op ongeveer 21 december ‘s middags loodrecht op de Steenbokskeerkring: dat zijn de twee uitersten (daartussen beweegt ze van of naar de evenaar toe).

Met het veranderen van de hellingshoek verandert ook hoe koud het bij de polen is. Als de hellingshoek 22° is, is het bij de polen minder koud dan bij een hellingshoek van 24,5°.

Vragen
3) Leg uit wat de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring van doen hebben met de omwenteling van de aarde en de klimaatverandering.
4) Leg uit waarom het bij de polen minder koud is als de hellingshoek kleiner is?
vorigestapvolgendestap