Een natuurramp is een gebeurtenis die catastrofale gevolgen heeft voor levende wezens. Een van de grootste natuurrampen vond 65 miljoen jaar geleden plaats in het huidige Mexico bij Chicxulub. Daar werd de aarde getroffen door een enorme meteoriet van 300 kilometer breed.

meterotietinslag
Links een impressie van de inslag bij Chicxulub. De Chicxulub-krater in Mexico (rechtsboven) is aan de oppervlakte niet te zien, maar alleen aan afwijkingen aan het zwaartekrachtveld (rechtsonder).

Waarschijnlijk veroorzaakte de inslag een flinke klimaatverandering. De gevolgen moeten enorm zijn geweest. Bij zo’n inslag komt er zoveel energie vrij, dat rotsblokken tot 100 kilometer hoog de lucht in worden geslingerd. Wereldwijd vinden er enorme meteorietenregens plaats met overal bosbranden als gevolg. Over de hele wereld zullen er aardbevingen en tsunami’s plaatsvinden. En waarschijnlijk wordt er enorm veel stof de atmosfeer ingeslingerd, waardoor het zonlicht niet meer door de dampkring heen kan breken en het maanden- of zelfs jarenlang donker en kouder zal zijn. Dat op zijn beurt zal ervoor zorgen dat planten, die afhankelijk zijn van zonlicht voor het omzetten van lichtenergie in koolhydraten, afsterven. Dieren zullen geen voedsel meer kunnen vinden.

Wetenschappers gaan er vanuit dat die meteoriet ervoor heeft gezorgd dat 65 miljoen jaren geleden de (meeste) dinosauriërs zijn uitgestorven, niet door de inslag zelf, maar door een gebrek aan voedsel na de inslag.

Vulkaanuitbarstingen kunnen ook leiden tot klimaatverandering. Als stof en zwaveldeeltjes in de stratosfeer, een van de lagen in de dampkring, terecht komen, houden ze zonlicht tegen. Daardoor wordt het kouder (net als bij meteorietinslagen). Het effect van zo’n eruptie kan wel twee jaar te merken zijn. We geven een voorbeeld uit het ‘recente’ verleden.

In 1783-1784 werd de bergketen Laki op IJsland getroffen door een reeks van tien vulkaanuitbarstingen in acht maanden tijd, gevolgd door drie jaar lang extreem weer en zeer strenge winters. Overal op het noordelijk halfrond ontstonden er misoogsten en hongersnoden.

Vraag
2) Sommige wetenschappers hebben de meteorietinslag van 65 miljoen jaar geleden vergeleken met een atoombom. Noem een argument voor en een argument tegen deze vergelijking.
vorigestapvolgendestap