kunstbomenJe weet al dat bomen en planten CO2 absorberen en omzetten in zuurstof. Door de houtkap kunnen we minder CO2 vastleggen dat we zouden willen. Uitvoerige herbebossingsprojecten kunnen een oplossing zijn. Het project BECCS (Bio Energy with Carbon Capture Storage / Bio-energie voor de Opslag van Gevangen Kooldioxide) kan daarbij helpen. Met BECCS worden van bomen die gekapt en verbrand worden de CO2 opgevangen voordat die de lucht in verdwijnt, om omgezet te worden in een vloeistof die ergens diep in de aarde worden opgeslagen. De gekapte bomen kunnen vervolgens als biomassa gebruikt worden voor energiecentrales.

Er is echter maar één probleem. Om de Nederlandse jaarlijkse uitstoot van CO2 te compenseren moet er 15 miljoen hectare bos worden geplant, vier keer de grootte van Nederland. 

Om BECCS wereldwijd in te kunnen zetten, is een derde van de totale hoeveelheid vruchtbare grond over de hele wereld nodig. Zoveel bos is er niet en je wilt niet alle bossen kappen voor de CO2-opslag. 

Maar wat als je artificiële bomen kunt neerzetten die veel meer CO2 kunnen opvangen dan de gewone bomen? Dat klinkt als een wild idee, maar dat is precies wat professor Klaus Lackner van de Arizona State University met zijn kunstbomen aan het ontwikkelen is: 


Vertaling van de titel: Kunstbomen die CO2 absorberen.
Klik hier voor de vertaling van de Engelstalige video.


De prof heeft uitgerekend dat een kunstboom 33 keer zoveel CO2 opneemt dan een echte boom en dat er 60 miljoen kunstbomen nodig zijn. De CO2-opslag van de kunstbomen werkt verder net als bij het proces BECCS. Grote risico's zijn er niet, maar waar kun je zoveel bomen kwijt?

Vraag
5) Welk nadeel zie je -naast het ruimtegebrek voor al die kunstbomen- bij het project met planten van de kunstbomen?
vorigestapvolgendestap